Noordkop & Texel

NL
V

Fietsers voeren actie tegen langere afsluiting fietspad Afsluitdijk: "We pikken het niet"

1 december 2020, 15.00 uur · Aangepast 1 december 2020, 15.26 uur · Door Matthijs Gemmink

DEN OEVER - Zo'n twintig fanatieke fietsers hebben vanmorgen bij Den Oever actiegevoerd tegen de langere afsluiting van de Afsluitdijk. Vanwege de grote renovatie van de dijk is het fietspad er sinds vorig jaar april afgesloten. Het zou zo'n drie jaar duren, maar nu lijkt het geduld van de fietsers jaren langer op de proef te worden gesteld.

Fietsers voeren actie tegen langere afsluiting fietspad Afsluitdijk: We pikken het niet" - NH Nieuws

"We staan hier om op een ludieke wijze te protesteren tegen het langer dicht blijven van de Afsluitdijk. Dat zou eerst duren tot 2022", zegt organisator van het protest Rens Muller, die ook voor het fietsblad Bicycling werkt. "Maar de minister heeft nu besloten dat het tot 2025 gaat duren. Ja, en dat pikken we natuurlijk niet."

Schoonheid

Vóór de afsluiting fietste de 80-jarige Peter Koomen een keer in de twee weken over de dijk. "Dan ga ik even langs bij mijn dochter. Nu moet je alles plannen. Ik moet zeggen, de fietsbus die je naar de andere kant brengt is top, maar je moet ook weer aangeven wanneer je terug wilt. Ja, dat werkt niet. Dan rij ik soms via de dijk Enkhuizen-Lelystad terug maar dat is een rondje van 180 kilometer. Dat is met dit weer wel pittig."

"Alles wat Nederland zo mooi maakt, wind, water en de omstandigheden", vertelt Muller wat de rit zo aantrekkelijk maakt. Zijn mede-actievoerders herkennen dat gevoel. "Het is prachtig om een rondje IJsselmeer te doen. Ik vind het mooi dat je aan beide kanten water hebt. Heerlijk om langs de dijk naar Friesland te rijden. Dan een bakkie in Makkum en weer terug."

Minister

De dijk blijft voor de fietsers langer dicht omdat er een fout is geconstateerd in de berekening van de aanleg van nieuwe spuisluizen bij Den Oever. Vanavond praat de Tweede Kamer over de voortgang van het project. "We hopen dat de minister op zijn minst gaat nadenken over een oplossing", zegt Muller. "Ik heb het idee dat ze vooral in problemen denkt. We willen een oplossing, al was het maar dat we vijf keer per jaar die dijk over kunnen om het gevoel vast te houden."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]