IJmond

NL
V

Vergeefs wachten op uit Marokko teruggehaalde campers: "Het is je hele hebben en houwen"

1 december 2020, 12.34 uur · Door Jimmy Miltenburg

IJMUIDEN - Ze hadden zich er zo op verheugd: Annelies en Romano de Bock uit het Zuid-Hollandse Oude Wetering stonden vanochtend om 4.00 uur bij de sluizen in IJmuiden om met eigen ogen te zien hoe hun geliefde camper, die ze in maart in Marokko hadden moeten achtergelaten, 'thuis' zou komen. Ze kwamen van een koude kermis thuis, want het schip dat hun camper verscheept, maakte enkele kilometers voor de kust rechtsomkeert.

Campereigenaren wachten op schip met campers: 'Het is je hele hebben en houwen' - NH Nieuws

Een slapeloze nacht, gure wind en regen trotseren. Het echtpaar De Bock had het er allemaal graag voor over. Dit voorjaar reden ze met hun kampeerwagen naar Marokko, maar omdat dat land tijdens hun vakantie corona-risicogebied werd, keerden ze - net als de rest van hun reisgezelschap - halsoverkop en zonder camper terug naar Nederland. 

In totaal bleven er 85 campers van Nederlanders achter in het Noord-Afrikaanse land, maar negen maanden en een flinke logistieke operatie later, is het volledige wagenpark onderweg naar Nederland.  De illusie dat ze vandaag al herenigd zouden worden met hun bolide hadden ze niet. "We kunnen onze camper pas over drie dagen ophalen", vertelt Romano de Bock als het schip op IJmuiden afkoerst. 

85 campers

Al voordat ze vannacht richting IJmuiden reden, wisten ze dat ze hun camper niet zouden zien. "Al die 85 campers staan keurig binnen het schip", vertelt Romano. "Dus die kunnen we niet eens zien. Nieuwsgierig als we zijn, willen we gewoon het schip zien." 

Met pijn in het hart lieten ze hun camper in maart achter in Marrakesh. "Dat was wel een heel raar idee", blikt het camperkoppel terug. "Het is je hele hebben en houwen en dat staat dan daar. We gingen weg met het idee dat we in twee maanden weer terug zouden gaan naar Marokko en de reis zouden afmaken. Dat liep heel anders."

Schip keert om

Maar waar het stel zich niet laat tegenhouden door de gure weersomstandigheden, doet het schip dat wel. Via een website waarop het transport kan worden gevolgd, zien ze dat het schip rechtsomkeert maakt. "Nu blijkt dat hij een bochtje aan het maken is en kennelijk voorlopig niet gaat binnenlopen", aldus Romano. "En het is hier toch best wel koud, winderig en nat." 

Teleurgesteld zijn de twee echter niet. Ze hebben weliswaar een slapeloze nacht achter de rug, maar zijn wel een avontuur rijker. En dus keren ze na bijna drie uur wachten bij de sluizen van IJmuiden terug naar Oude Wetering. Wel in de wetenschap dat hun camper dichtbij is en dat ze aanstaande zaterdag zullen worden herenigd.  

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]