Start van hoofdcontent

West-Friesland

nl

Hoornse horeca-ondernemers teruggefloten op drukke koopzondag: "Zo kinderachtig"

30 november 2020, 21.00 uur · Aangepast 30 november 2020, 22.58 uur · Door Lisa Groot

HOORN - Horecaondernemers die afgelopen weekend met een kraampje wat extra inkomsten hoopten binnen te halen, trokken in Hoorn aan het kortste eind. Handhaving van de gemeente verzocht hen vriendelijk te stoppen met de verkoop. Volgens de gemeente waren verschillende ondernemers zonder de juiste vergunning aan de slag gegaan. "De zoveelste deksel tegen de neus voor horecaondernemers." 

The Bamboo Room

Lilian van Vliet is eigenaresse van het in januari geopende The Bamboo Room aan de Roode Steen. Met een oude bakfiets verkocht ze afgelopen weekend warme drankjes, maar ook hapjes die ter plekke werden bereid. "We dachten dat we ons aan de regels hielden; we hadden een brandblusser bij de hand en een blusdeken, maar de boa's dachten er anders over."

De ondernemer werd gevraagd de spullen op te ruimen en te stoppen met de verkoop. "Het voelt zo flauw en kinderachtig. Naast mij stond een kraampje soep te verkopen, dat mocht wel omdat het opwarmen is, maar dit mag niet want het wordt ter plekke gebakken. Dat voelt zo krom."

Van geen kwaad bewust

Ook ondernemer Frank Wiese nam het er van. "Er was drukte door televisieopnames op de Roode Steen, we hebben een statafel neergezet en zijn glühwein gaan verkopen." Volgens de gemeente mag alcoholverkoop niet, maar Wiese was zich van geen kwaad bewust. "Ik heb een vergunning als horecaonderneming, in de supermarkt verkopen ze ook alcohol. Er is toch geen drooglegging in het land?"

'Kinderachtig', 'de zoveelste deksel tegen de neus' en een trap tegen de schenen verwoorden het gevoel van de horecaondernemers. "Natuurlijk willen we dat virus eronder krijgen, maar wel eerlijk. Je ziet de volle winkelstraten en dat doet ons pijn, deelt Van Vliet. "Ik vind dat de gemeente moet kijken in welke mate ze de regels in deze tijd moeten handhaven: moet je niet de teugels een beetje laten vieren?"

Door de vingers zien

Rene Stam is de Hoornse voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland en schaart zich daar achter. De controle afgelopen weekend ging om het marktkramenconvenant, legt hij uit: "Als jij buiten je terras een kraampje wilt neerzetten, dan moet je daar een vergunning voor aanvragen: maar ook als je op je bestaande terras een parasol neerzet. Ook zit er een miniem verschil in het 'afhalen' van eten en drinken", vertelt Stam: "als jij gluhwijn verkoopt met een dekseltje er op is het afhalen, maar als je het in een drinkglas meegeeft is het om meteen te nuttigen."

"De ondernemer denkt maar aan één ding: hoe houd ik mijn hoofd boven water? En dan wil de gemeente het braafste jongetje van de klas zijn"

Rene STam, Voorzitter Hoorn Koninklijke Horeca Nederland

De dunne scheidslijn tussen regels en de komst van een hoop nieuwe regels sinds corona, maakt dat ondernemers door de bomen het bos niet meer zien. "Dit kan ik toch niet meer verkopen aan mijn achterban", zegt de voorzitter, "die denkt maar aan één ding: hoe kan ik mijn hoofd boven water houden? En dan wil de gemeente het braafste jongetje van de klas zijn. Als dit zo doorgaat is de halve stad straks failliet. Af en toe mogen ze best wat door de vingers zien."

De gemeente Hoorn laat weten dat er geen officiële waarschuwingen zijn uitgedeeld en dat gevraagd is aan de ondernemers de activiteiten rustig af te ronden, maar dat er door de hele stad inderdaad meerdere overtredingen te zien waren. "Bakken en braden op straat mag niet, extra overkappingen mogen niet, alcohol mag niet verkocht worden om direct te nuttigen en ook statafels mag je niet zomaar neerzetten."

In gesprek

Volgens de woordvoerder van de gemeente is er veel mogelijk, maar wel in overleg. "We begrijpen dat er veel regels zijn en dat het verwarrend kan zijn, maar ga met ons in overleg over wat wel en niet kan. Dat heeft niet één van de ondernemers gedaan. We zijn altijd bereikbaar om mee te denken en we hopen dat de ondernemers ons daar voor weten te vinden." 

Wat betreft de handhaving van de regels vindt de gemeente het wel zo eerlijk daar een rechte lijn in te trekken. "We moeten nu eenmaal in deze realiteit met elkaar werken en in overleg is er best veel mogelijk."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]