Amsterdam

NL
V

85 campers maandenlang vast in Marokko, nu onderweg naar Amsterdam: "Enorme operatie"

30 november 2020, 14.09 uur · Aangepast 30 november 2020, 16.05 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - Reizigers moesten afgelopen maart hals over kop hun camper achterlaten in Marokko. Het reisadvies werd oranje door het coronavirus, de mensen vlogen naar huis, maar de campers bleven achter. Met hulp van de Nederlandse Camper Club (NKC) zijn ze op dit moment weer onderweg naar huis. 

NKC

Dat vertelt Eric Zeevalk, van de Nederlandse Camper Club op NH Radio. "Ze zijn onderweg. We kunnen deze mensen hun camper teruggeven na negen maanden." In maart werden de eerste coronamaatregelen genomen in Europa. "In Spanje ging alles op slot, daardoor gingen ook de boten naar Marokko niet meer. Op dat moment waren er vijf groepen bezig met een rondreis. We hebben die mensen met het vliegtuig opgehaald, maar de campers moesten achterblijven. We dachten dat het misschien een of twee maandjes zou duren en dat we daarna de campers op konden halen, maar het heeft negen maanden geduurd."

Brandende zon 

De zomer was door corona voor iedereen anders. Deze mensen zagen hun camper in de brandende zon in Marokko, maar konden er niet mee op reis."Elke twee weken konden we een foto sturen van de campers, dus ze zagen dat ie er nog stond en dat ie gewassen werd."

Het achterlaten van de camper was niet fijn om te doen. "Mensen hebben allerlei draadjes losgekoppeld om te zorgen dat de camper niet gestolen werd, dit in de veronderstelling dat ze hem twee maanden later op konden halen", zegt Eric. "Het is pijnlijk voor de mensen, je kunt je voorstellen dat je niet een ander in jouw camper wilt laten rijden."

Quote

"Men heeft zowat een boek geschreven over hoe alle draadjes weer aangesloten konden worden, dat is vertaald in het Engels en het Frans."

Eric Zeevalk, Nederlandse Camper Club

Na al die maanden werd de vraag steeds groter: hoe pak je de repatriëring van 85 campers aan? "Het is uniek voor onze campervereniging. We hebben contact gehad met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en heel intensief contact gehad met de ambassade in Marokko. We zijn tot een plan gekomen om dit te doen, maar het was zeer gecompliceerd." De sleutels en papieren waren in Nederland en de eigenaren moesten overtuigd worden om die naar Marokko te sturen.

Prettig weerzien

"Men heeft zowat een boek geschreven over hoe alle draadjes weer aangesloten konden worden, dat is vertaald in het Engels en het Frans. We hebben tientallen chauffeurs geregeld", vertelt Eric over de enorme operatie. "Ze zijn nu op een groot schip geladen dat normaal gesproken niet naar Amsterdam vaart, die heeft nu een andere route." Op 5 december wordt de boot verwacht in Amsterdam.

Het kost de camperaars ongeveer 3000 euro, maar de verzekering en de Camper Club hebben geld bijgelegd. Eric benadrukt dat het pijnlijk is voor de mensen: "Straks wordt het een prettig weerzien. Een camperaar is altijd met die camper bezig; of hij is onderweg of weer terug en denkt: 'waar ga ik volgend weekend heen?'"

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]