Start van hoofdcontent

Sport

NL
V

Westfriese schaatsster Irene Schouten werkt toe naar kwalificatie WK afstanden

29 november 2020, 19.39 uur · Aangepast 29 december 2020, 09.57 uur · Door Sander Huisman

HOOGKARSPEL - De Westfriese schaatsster Irene Schouten moest door een blessure het afgelopen weekend gehouden NK allround in Heerenveen aan zich voorbij laten gaan. In gesprek met WEEFF Radio vertelde ze over haar blessure en wat haar plannen zijn voor de toekomst.

Pro Shots / Erik Pasman

Een maand geleden deed Schouten met succes mee aan het NK afstanden in Heerenveen. Ze haalde daar een titel op de drie en op de vijf kilometer. "Ik heb het gevoel alsof dat het alweer een hele tijd geleden is. Dat weekend reed ik super goed en dan is het ineens voorbij. Dan is het knop om, want je hebt weer andere doelen", aldus Schouten bij Sport Actueel

Blessure

In de aanloop naar het NK allround liep Schouten een spierblessure op. "Het was een hele lichte spierblessure en die heb ik in de week naar het NK opgelopen." Het ging die week zelf al stukken beter met haar. "Mijn trainers hadden gezegd: 'Als jij de vrijdag voluit kan starten, dan mag je mee doen, maar als je dat nog niet kan dan niet'." Ze voelde dat het te vroeg kwam en besloot zich af te melden. "Zaterdag en zondag ging het al stukken beter en sinds woensdag heb ik echt nergens meer last van gehad." 

Normaal gesproken richt Irene zich niet op allround, maar echt alleen op de lange afstanden. "Nu is het zo dat er weinig wedstrijden zijn en dat je eigenlijk alle kansen wil grijpen om te rijden." Ze was goed in vorm en ze was benieuwd waar ze op allround gebied stond, maar vanwege de blessure ging dat dus niet door. "Als je dan die meiden ziet rijden dan baal je wel. Maar voor mij is het niet het belangrijkste."

Quote

"Ik vind het erg fijn om thuis te zijn"

schaatsster irene schouten

Trainen in coronatijd

Vanwege corona was de sponsor van het team van Irene weggevallen en kregen zij een nieuwe sponsor. "Het team is hetzelfde, maar dan dus met een andere sponsor." Qua trainingen heeft schouten niet veel last gehad van de coronacrisis. "Ik heb alle trainingen goed kunnen doen." Wel zijn er wat trainingskampen waar zij niet heen is gegaan. "Persoonlijk vind ik dat niet heel erg, want ik vind het erg fijn om thuis te zijn." Wel ziet zij daardoor haar teamgenoten minder. 

Momenteel werkt Schouten toe naar de kwalificatie voor het WK Afstanden, dat plaatsvindt tussen 26 en 28 december. "Ik heb nog vijf of zes weken. Deze periode is dan vooral belangrijk qua trainingen. Nu kun je nog redelijk zwaar trainen, zodat je weer een stapje beter wordt." Ze legt uit dat zij een aantal dagen hard traint en dan een paar weken voor de wedstrijd een stapje terug doet. "Je merkt dan echt dat je sterker bent geworden." Vanaf dan is het volgens Irene belangrijk dat zij technisch goed gaat schaatsen en zat zij er mentaal klaar voor is.

2021

Hoe het er qua trainingen na de jaarwisseling uitziet is een groot vraagteken. "Normaal heb ik op 1 januari altijd het NK marathon. In december zijn alle marathons afgelast en over januari is nog niks bekend. Maar eigenlijk heb ik het gevoel dat het niet doorgaat." In dat geval wordt het alleen langebaanwedstrijden rijden. "Het hangt echt af van hoe ik tussen Kerst en Oud en Nieuw rijd." Doet zij dat goed, dan plaatst zij zich voor de World Cup en Wereldkampioenschappen. "En als ik mij daar niet voor plaats, is mijn seizoen klaar." 

Beluister hieronder het hele interview met Irene Schouten op WEEFF Radio terug.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]