Ga naar Content

Gerelateerde videos

Fort Kudelstaart in ontwikkeling, niet iedereen blij met grootse plannen

KUDELSTAART - 28 tot 40 hotelkamers, een restaurant, parkeergarage en uitbreiding van de jachthaven. Dat zijn de grootse plannen die ondernemer en exploitant van Zeilfort Kudelstaart Martijn de Liefde heeft. De Werkgroep Fort Kudelstaart is al twee jaar actief bezig om de plannen te doorgronden. De werkgroepleden vinden het ontwerp te grootschalig en ze zijn bang voor de gevolgen daar van. Aankomende donderdag neemt de raad een besluit over het bestemmingsplan.

Zo'n 125.000 gasten kunnen bij uitbreiding van het huidige bestemmingsplan in de toekomst terecht bij het fort dat dienst gaat doen als jachthaven, met net een beetje meer. Ondernemer De Liefde: "Ik wil er een watersportlocatie van maken met 28 slaapkamers, twee grote zalen, een paar boardrooms en een restaurant. Dat willen wij er van maken." Het terrein is straks dus ook open voor mensen die geen lid zijn van de jachthaven. 

De Werkgroep Fort Kudelstaart, met zo'n 50 leden, is verenigd om samen de ontwikkeling op de voet te volgen. Voorzitter Emile Abbing denkt dat de buurt veel overlast kan verwachten van het fort. "Het moet kleiner. Wat er nu staat te gebeuren, een horecafunctie van bijna 6.000 vierkante meter wat dus het fortgebouw ruim 2,5 keer zo groot maakt, dat neemt zoveel verkeer en problemen met zich mee."

Verkeersoverlast

Bij de bocht langs het fort aan de Kudelstaartseweg is de verkeerssituatie niet ideaal. "Het is een om-en-om systeem met een stoplicht om het verkeer een beetje te doseren. Het is hier krap, nu al, ik kan me niet voorstellen hoe hier 125.000 bezoekers inclusief vrachtverkeer voor laden en lossen moeten komen."

De Liefde is er van overtuigd dat hij de juiste stappen heeft genomen om het fort een nieuwe toekomst te geven. "Er zijn 12 mensen die mee kijken, al twee jaar. Daar hebben we hele gedetailleerde afspraken mee. Dit is het plan en het is aan de gemeente om te kiezen of dit is wat ze wil."

"Zijn we op de goede weg of moeten we alles op een rijtje zetten en tot de conclusie komen dat dit echt een stap te ver is?"

Emile Abbing, Werkgroep Fort Kudelstaart

Daarnaast geeft Emile aan dat hij bang is voor geluidsoverlast van de horeca, omdat het fort met de uitbreiding van het bestemmingsplan tot 90 decibel aan geluid mag worden gemaakt. 

Volgens Martijn de Liefde zal van geluidsoverlast van 'zijn' fort nauwelijks sprake zijn. Het is zo ontworpen dat het terras van het restaurant omringd wordt door de hoge wallen van het fort. "Daarmee heb je een natuurlijke geluidswal. Dankzij de werkgroep hebben we het idee zo veranderd."

Gemeenteraad

Aankomende donderdag neemt de gemeenteraad een besluit over het bestemmingsplan van het fort. Emile en Martijn kijken allebei uit naar het besluit. De werkgroep hoopt dat hun bezwaren goed worden afgewogen. "Wat ik graag zou zien is dat er goed inhoudelijk wordt gekeken. Zijn we op de goede weg of moeten we alles op een rijtje zetten en tot de conclusie komen dat dit echt een stap te ver is?"

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]