Ga naar Content

Fotograaf wil 'burgemeester' Nelis van de Hazenstraat postuum wereldberoemd maken

AMSTERDAM - Altijd vrolijk en meestal excentriek uitgedost: zo herinneren Jordanezen zich Nelis Vogelenzang, die het tot 'burgemeester' van de Hazenstraat schopte. Zes jaar geleden overleed de Amsterdammer, maar zijn ster is nog altijd rijzende. "Ik heb voor de grap wat foto's van Nelis op Instagram gezet", vertelt vriend Peter van der Meer. "En tot vanuit Tokio kreeg ik berichten."  

'Burgemeester' Nelis van de Hazenstraat postuum wereldberoemd - NH Nieuws

"Hij liep hier in alle kleuren door de straat, en altijd vrolijk", herinnert Loes Schimmelpennink van boetiek 't Haasje zich Nelis. "Ik heb 'm nooit chagrijnig gezien." Ook Rob van der Straeten van sportwinkel Smit/Cruyff herinnert zich de burgemeester van de Hazenstraat. "Nelis kwam hier elke dag binnen, 's ochtends binnen en dan liep 'ie rechtstreeks naar een kopje chocolademelk, en dat dronk 'ie superheet op."

Nelis wilde graag bekende Nederlander worden, vertelt fotograaf en vriend Peter van der Meer, die Nelis zo'n dertig jaar geleden voor het eerste ontmoette en foto's van hem begon te maken. "Nelis in z'n eentje, daar wordt je geen bn'er mee", blikt Van der Meer terug. "Maar als we allemaal bn'ers vragen, dan gaat dat helpen er wordt 'ie uiteindelijk bekende Nederlander." 

Artikel gaat door onder post

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Van Theo van Gogh tot Harry Mülisch en van André van Duin tot Wim Kok: Nelis poseerde met tal van bekende Nederlanders voor Van der Meers lens. Met Theo van  Gogh had Nelis een bijzondere band, vertelt de fotograaf. "Toen Theo vermoord werd, was Nelis maanden en maanden van slag."

Toen Nelis in 2014 overleed, liep de hele Jordaan uit om hem een laatste groet te brengen. "Toen 'ie dood was, heb ik een grote zwarte strik over de straat gehangen", vertelt boetiekeigenaresse Schimmelpennink. "De burgemeester is dood, en dat moet gezien worden in de straat."

Artikel gaat door onder post

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Jordanezen zullen Nelis niet vergeten, maar Van der Meer hoopt de excentriekeling postuum wereldberoemd te maken. Volgens de fotograaf is het vooral Nelis vrolijkheid dat tot de verbeelding spreekt. "Op dit moment zie je in de wereld zo veel negativiteit. Maar als er één persoon is die een goede tegenhanger is van al die negativiteit, is het Nelis." 

'Iedereen een glimlach'

Van der Meer nodigt iedereen om het Instagram-account nelisfamous te volgen. "Rond kerst is dit project klaar, en dan zult u zien, Nelis wereldberoemd en iedereen heeft een glimlach op zijn gezicht."  

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]