Alkmaar

NL
V

Channah (19) werd onder schot gehouden tijdens overval: "Blij dat het gefilmd is"

28 november 2020, 11.18 uur · Aangepast 28 november 2020, 12.19 uur · Door Maaike Polder

HEERHUGOWAARD - Dat een filmpje van een gewapende overval niet alleen handig is voor de politie, maar ook een slachtoffer kan helpen bij de verwerking, blijkt uit het verhaal van de 19-jarige Channah uit Heerhugowaard. "Dankzij het filmpje wist ik dat ik dingen niet verzonnen had, of erger gemaakt in mijn hoofd", vertelt ze tegen NH Nieuws. Een traumatherapeut onderstreept dit: beelden terugkijken van een levensbedreigende situatie kan helpen het verhaal compleet te maken voor het slachtoffer. 

De video van de heftige overval ging viral, met Channah erin - Maaike Polder / NH Nieuws

Die woensdagavond 20 mei, iets meer dan een half jaar geleden, werkt Channah net een paar maanden bij de Jumbo. Ze doet die avond haar eerste pinafsluiting (geld brengen naar een kluis). "Ik was best zenuwachtig en had tijdens mijn inwerkperiode nog wel gevraagd aan een collega: wat als ze me overvallen? 'Gewoon meewerken' had ze gezegd."

Loop van een pistool

Dus toen de nachtmerrie van elke supermarktmedewerker werkelijkheid werd en Channah ineens in een stel ogen keek en in de loop van een pistool, werkte ze kalm mee.

"Ineens hoorde ik geschreeuw en zag twee jongens met wapens. Ik kroop eerst in een hoekje, maar realiseerde me toen: ik heb het geld, dus ze moeten mij hebben." De daders met integraalhelmen op sommeerden haar agressief om het kastje open te maken.

Ze stoven er vervolgens vandoor met de buit; Channah bleef achter met een trauma en haar gezicht over het hele internet. "Die avond kreeg ik al berichtjes dat er een video online stond en om eerlijk te zijn vond ik dat echt verschrikkelijk", vertelt ze over de beelden die een klant van de overval maakte. "De reacties eronder waren soms ook zo gemeen." NH Nieuws sprak destijds met de maker van de beelden

Channah had het gevoel dat ze de gebeurtenis zelf nog niet eens had kunnen verwerken. Maar een paar weken later, toen ze angstaanvallen bleef houden en zelfs de straat niet meer op durfde, besloot ze het filmpje er toch nog eens bij te pakken.

Geheugen

"Ik miste namelijk heel veel van de avond van de overval. In mijn geheugen zaten allemaal zwarte gaten. Had ik het overdreven? Was het wel zo heftig? Wat was er eigenlijk gebeurd? Was ik in paniek? Ik had allemaal van die vragen."

Traumatherapeut Anita Terlouw-Brand merkte dat het bekijken van de beelden Channah hielp bij de verwerking. "Er kwam voor haar ruimte om emoties toe te laten, want bij een levensbedreigende situatie zoals een overval gaat je lichaam in overlevingsstand en vagen emoties en herinneringen weg."

Bekijk het interview en de beelden van de overval hieronder. Tekst gaat door onder de video.

Channah (19) werd onder schot gehouden tijdens overval: "Blij dat het gefilmd is" - NH Nieuws

Hoewel ze maanden niet kon werken, gaat het nu veel beter met Channah. Ze is weg bij de Jumbo en doet een thuisstudie marketing en communicatie. "Ik heb zoveel geleerd over mezelf. Ik ben er sterker uitgekomen." 

Terlouw-Brand benadrukt dat het niet voor iedereen helpt om videobeelden van zoiets traumatisch te bekijken. "Channah is van zichzelf stabiel, maar een wat meer labiel persoon kan herbelevingen krijgen en erin blijven hangen. Ook kunnen beelden, als het gruwelijk mis was gegaan bij de overval en op internet belanden, ontzettend traumatisch zijn voor de nabestaanden. Het is altijd goed om hulp te zoeken om dit soort dingen te verwerken."

Quote

"Een dader kan ook getriggerd raken als je hem filmt en bijvoorbeeld zijn pistool op jou richten"

Jose van Dijk - politiewoordvoerder

De politie laat aan NH Nieuws weten dat veiligheid altijd voorop staat. "Een filmpje maken is natuurlijk handig om de dader op te sporen en daar zijn we over het algemeen blij mee, maar een dader kan er ook getriggerd door raken en bijvoorbeeld zijn pistool op jou richten", aldus José van Dijk tegen NH Nieuws. 

Ze zegt dat in veel gevallen beveiligingscamera's ook al nuttig materiaal opleveren. "Kijk dus goed uit en denk allereerst om de veiligheid van jezelf en de mensen om je heen."

Arrestatie verdachte

Afgelopen dinsdag is een 51-jarige Alkmaarder aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de overval in Alkmaar en een ramkraak in Haarlem. Zijn dna zou op beide plekken zijn aangetroffen.

Na de gewapende overval bij Winkelwaard sloegen de twee daders op de vlucht op een scooter. Er wordt dus nog ten minste één andere verdachte gezocht. Aanstaande dinsdag wordt in Opsporing Verzocht aandacht gevraagd voor de overval. Jumbo Winkelwaard wilde niet reageren tegen NH Nieuws. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]