Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Eerste zelfsturende boot ter wereld vaart binnenkort over de Amsterdamse wateren

28 november 2020, 09.00 uur · Aangepast 30 november 2020, 17.18 uur · Door Shaneequa Vrede

AMSTERDAM - Op de wegen in Amsterdam is er nog geen zelfsturend voertuigte vinden, maar op de wateren binnenkort wel. Vanaf volgend jaar wordt de eerste zelfsturende 'roboat' actief getest op het water voor het voormalige marineterrein. Het onderzoeksinstituut Amsterdam Insituut voor Advanced Metropolitien solutions (AMS Institute) ontwikkelt in samenwerking met het Massachusetts Institute of Technology (MIT) deze bijzondere boot.

Eerste Roboat in Amsterdam - NH Nieuws

De zelfsturende boten kunnen personen vervoeren, afval ophalen of dienen als brug of drijvend platform. "Allemaal faciliteiten die een drijvende stad als Amsterdam goed kan gebruiken," zegt projectleider Ynse deinema.

"De stad leeft op water waar nog niet optimaal gebruik van gemaakt wordt. Naast dat de kosten voor een schipper komen te vervallen, is de boot ook flexibel inzetbaar en kan de boot andere boten opladen", vertelt Ynse. "Ook aan de drukte op de grachten hebben wij gedacht. Dat is natuurlijk erg belangrijk voor een zelfsturende boot."

De roboat is voorzien van sensors, lasers, navigatie en camera’s. De boot meet alles wat het tegenkomt en berekent de beste manier om obstakels te vermijden.

Quote

"Roboat wordt met het herkennen van obstakels steeds beter"

Ynse deinema - projectleider

De boot is naast zelfsturend ook zelflerend en ontwikkelt zich bij elke ervaring. "Roboat wordt met het herkennen van obstakels steeds beter", aldus Ynse.

Vanaf volgend jaar is het gevaarte veel ervaringen rijker. Er zijn dan twee boten op het marineterrein in Amsterdam die de hele zomer door getest zullen worden. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]