Start van hoofdcontent

KORNWERDERZAND

nl

Henk is weginspecteur op de Afsluitdijk: "Mensen springen me wel eens om de hals"

27 november 2020, 09.00 uur · Aangepast 29 november 2020, 12.07 uur · Door Redactie

KORNWERDERZAND - Henk de Jong uit Makkum is al sinds 2002 weginspecteur op de Afsluitdijk. Hij moet ervoor zorgen dat het verkeer op de snelweg goed kan doorstromen en dat het veilig is. Als er calamiteiten zijn, zorgt hij voor een veilige situatie voor het verkeer. "Het is geweldig werk," zegt De Jong, "je hebt veel vrijheid en je komt altijd langs om de mensen te helpen."

Foto: Weginspecteur Henk de Jong - NH Nieuws/Omrop Fryslan

De verschillen tussen een gewone snelweg en de snelweg op de Afsluitdijk zijn volgens Henk groot. "Dit is als het ware een weg op zee en daarom heb je veel meer met de weeromstandigheden te maken. Het waait hier harder, je hebt soms te maken met kruiend ijs, sneeuw en het zicht kan hier zeer slecht zijn. Het is hier grilliger dan op andere snelwegen in Nederland. Bovendien kun je het verkeer niet even om laten rijden. Als er iets gebeurt op de Afsluitdijk, staat alles meteen muurvast."

Foto: Rijder over Afsluitdijk - NH Nieuws/Omrop Fryslan

Voor De Jong is dat de charme van dit werk: "Het is heel uitdagend. En soms zijn mensen boos, omdat ze lang moeten wachten voor een kapotte brug. Maar ik heb ook meegemaakt dat mensen mij om de hals sprongen, omdat ze zo blij zijn om mij te zien. Dat is niet altijd de bedoeling, maar een stukje waardering is natuurlijk wel fijn, haha."

De Afsluitdijk in 32 verhalen
De komende vier jaar ondergaat de Afsluitdijk een flinke verbouwing. De dijk wordt versterkt en verhoogd om Nederland ook in de toekomst te beschermen tegen het zeewater. In 32 reportages, evenveel als het aantal kilometers van de Afsluitdijk, vertellen NH Media en Omrop Fryslân in samenwerking met Rijkswaterstaat en De Nieuwe Afsluitdijk het verhaal van dit iconische bouwwerk. Door de ogen van de mensen die elke dag met de dijk te maken hebben. Bekijk hier alle verhalen.