Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Landschappen van Texel tot Zaanstreek uit depots gehaald voor expositie 'Weids'

26 november 2020, 08.25 uur · Aangepast 29 november 2020, 15.14 uur · Door Matthijs Gemmink

ALKMAAR - Op verzoek van het Stedelijk Museum Alkmaar heeft Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) de mooiste kunstwerken uit het depot gehaald. Sommige daarvan zijn nog nooit voor publiek te bewonderen geweest. Samen met werken uit de eigen collectie van het museum is er een expositie ontstaan die de herwaardering van de eigen omgeving door corona belicht.

Landschappen van Texel tot Zaanstreek uit depots gehaald voor expositie in Stedelijk Museum Alkmaar - NH Nieuws

"Wij merkten dat we in deze tijd van corona, sluitingen en niet veel reizen, dat áls we open zijn, we vooral mensen uit de eigen regio binnenkrijgen", vertelt curator Christi Klinkert van Stedelijk Museum Alkmaar. "En we merken dat mensen hun eigen omgeving echt weer herontdekken, en naar het strand, bos of de polders gaan om te wandelen. We dachten: 'Kunnen we daar niet op aansluiten met een tentoonstelling over ons landschap?'"

Als specialist op dit onderwerp werd daarom het waterschap HHNK uitgenodigd als gastcurator. Diederik Aten, de waterschapshistoricus, dook daarop het depot in. "Zeker vanuit onze collectie hangt hier het nodige dat nog nooit voor het publiek te zien was. We hebben zelfs een werk van de kamer van de Dijkgraaf gehaald. Het kantoor is nu toch gesloten, iedereen werkt thuis."

Aanvullend

Samen met werken uit de collectie van het museum zelf, is er nu een expositie ontstaan van allerlei kunstvormen en materialen die ook voor de curatoren zelf voor verrassingen zorgden. "Hier staat de maquette van gemaal Lely uit de collectie van het hoogheemraadschap", vertelt Christi Klinkert. "Ik wist niet dat zij dat hadden, maar ik wist óók niet dat wij, hierachter, een zeefdruk hebben van datzelfde gemaal van Joost Swarte, bekend van zijn striptekeningen."

Tekst gaat verder onder de zeefdruk van het gemaal van Lely.

In de expositie komt het hele werkgebied van het Hoogheemraadschap voorbij, van Texel tot en met de Zaanstreek. "We hebben gekozen voor de indeling naar echte klassieke thema's in de landschappen:  molens en gemalen, stolpboerderijen, vee in de wei en de weidse blik vanaf de duinen", legt Diederik Aten uit. "Terwijl het museum natuurlijk een artistieke blik heeft op de werken, heb ik vooral gelet op de verhalen achter de werken. Wat is de geschiedenis van een sluisje of een molen die je ziet."

Herkenning

"Ik denk dat mensen gaan zoeken naar de herkenning van 'daar heb ik gewoond' of 'daar loop ik wel eens', zegt Klinkert. "We proberen mensen met herkenning binnen te lokken en een goed gevoel te geven ze dan ook nog een verrassing te bieden. Diederik Aten: "Voor mij is de expositie geslaagd als mensen naar buiten lopen en denken: 'Wat is Noord-Holland toch eigenlijk mooi'."

De expositie is vanaf zaterdag te bezoeken. Reserveren is vereist vanwege de coronamaatregelen.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]