Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

André van Duin rouwt om Mevrouw de Bok: "Hoeveel verdriet ken een mens hebben?"

24 november 2020, 22.53 uur · Aangepast 25 november 2020, 07.58 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - Nadat hij eerder dit jaar zijn partner Martin verloor, kreeg de Amsterdamse komiek André van Duin gisteren te horen dat zijn vriendin Corrie van Gorp, alias 'Mevrouw de Bok', op 78-jarige leeftijd is overleden. "Hoeveel verdriet ken een mens hebben? Het is een verschrikkelijk jaar alles bij elkaar."

NH

Het is 1975 als Van Gorp voor het eerst haar opwachting maakt in Van Duins revue. In de jaren die volgen zou ze talloze typetjes spelen, maar haar bekendste rol was toch wel die van Mevrouw de Bok, een ouderwetse dame die met haar ouderwetse echtgenoot Meneer de Bok (Van Duin) allerlei avonturen beleefde.

Quote

"We hopen dat het nu over is en dat we met 2021 een beter jaar krijgen"

André van duin

Een klik was er meteen, vertelt Van Duin in het programma Spitstijd op NH Radio. "Maar dat was ook niet moeilijk hoor, want Cor was een toegankelijk vrouwtje, heel goedlachs en ontzettend gezellig. Er gebeurde altijd wat met Cor, er ging altijd wat mis. Eigenlijk zoals het op de bühne was, zo was het in haar privéleven ook."

'Honderdmiljoen keer herhaald'

De typetjes Meneer en Mevrouw de Bok zagen het levenslicht dankzij het toeval, net als zijn carnavalsliedjes, vertelt Van Duin. "Die ontstonden gewoon. We hadden twee typetjes nodig en we gingen dat doen." Bekendste scène is zonder twijfel die waarin Meneer de Bok Mevrouw de Bok in de vijver duwt. "Die is wel honderdmiljoen keer herhaald. Dat is bij alle mensen blijven hangen."

Toch bleef de interactie tussen Van Duin en Van Gorp niet beperkt tot de bühne. "We zijn ook met elkaar op vakantie geweest", vertelt hij. "Met een groepje, naar Frankrijk geweest. We zijn privé ook veel met elkaar omgegaan."

'Verbazingwekkend'

Van Gorps dood komt onverwacht voor Van Duin. "Ik heb haar vorige week nog gebeld. Daarom is het zo verbazingwekkend. Het ging juist goed met haar, ze deed zelf haar boodschappen, woonde in een woongemeenschap en was nog mobiel [...] En als ik op televisie was, belde ze me op."

Van Duin hoopt dat er voorlopig geen rouwkaarten meer op z'n deurmat vallen. "We hopen dat het nu afgelopen is en dat we met 2021 een beter jaar krijgen."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]