Ga naar Content
Haarlem

Haarlem wil een nog autoluwere binnenstad, maar kan dat wel?

24 november 2020, 19.30 uur · Aangepast 26 november 2020, 08.12 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Nieuws

HAARLEM - Stukje bij beetje wordt de oude binnenstad van Haarlem verder autoluw gemaakt. Vorig jaar werden al beweegbare palen aan de noordkant van het winkelcentrum geplaatst, nu worden ook delen van de wijk Vijfhoek na elf uur 's ochtends ontoegankelijk gemaakt. Maar de bewoners willen dat snel de héle wijk wordt afgesloten voor auto's. 

Een Plan B van de wijkraad Vijfhoek is door ongeveer 500 buurtbewoners ondertekend. Al jaren ervaren ze vooral in de oude smalle straatjes verkeersoverlast. Nu de gemeente vooralsnog alleen de Botermarkt afsluit, en van de Barrevoetsstraat een fietsstraat maakt, blijven die problemen, denkt Jan Geerts van de wijkraad.  

Hij heeft jarenlang gewerkt aan een verkeersvisie voor de Vijfhoek aan de zuidkant van het winkelcentrum. "Ik wil dat met name uit de smalle straatjes het bezoekersverkeer verdwijnt", zegt hij tegen NH Nieuws. "Dat fietsers vlotter kunnen doorfietsen en voetgangers vlotter kunnen doorlopen."

Bewoners Vijfhoek wil wijk afsluitend voor bezoekend autoverkeer - NH Nieuws / Geja Sikma

"Effectief zetten ze een hek om de wijk" concludeert wethouder Robbert Berkhout van Haarlem na bestudering van het Plan B. "Ik denk niet dat je daarmee direct het probleem van het verkeer oplost. Het verkeer dat niet meer de wijk in kan, zal daarbuiten een plek moeten vinden."

Geerts ziet dat probleem niet zo. "Er wordt al jaren geroepen dat bezoekers naar de garage moeten." Haarlem zou een voorbeeld moeten nemen aan Amstelveen, volgens hem, waar vlak buiten de garages een parkeertarief van 16 euro geldt. "Dus als bezoeker ben je dan wel heel snel in de garage." 

'Veel te vol'

Maar zo simpel ligt het niet, stelt de wethouder. Waar bij het autoluw maken van de rest van het centrum de bewoners en bezoekers richting parkeergarage konden worden geleid, is dat hier niet mogelijk volgens Berkhout. Ondanks de aanwezigheid van parkeergarage Raaks naast de Vijfhoek. Maar die zit al veel te vol, zegt de gemeente. 

Ook moet er volgens de gemeente wel rekening gehouden worden met de belangen van de ondernemers in de wijk, die zo vlak aan het winkelcentrum grenst. Bijvoorbeeld de feestwinkel Monnikendam zegt erg afhankelijk te zijn van goede bereikbaarheid. "Ik denk dat zo'n 60 tot 70 proecent van onze klanten met de auto komen", aldus eigenaar Janneke Monnikendam. "Hoofdzakelijk komt dat omdat wij ook veel ballondecoraties verkopen en ook wat grotere apparatuur verhuren. En dat moet met de auto opgehaald worden."

Wennen

De wijkraad vindt dat de ondernemers in de Vijfhoek zich wat moeten aanpassen door bij de klanten aan te dringen om voor elf uur 's ochtends te komen, voordat de palen omhoog gaan. "Of we moeten wennen dat klanten vaker op de fiets moeten komen."

"...een wirwar van chauffeurs die bij ons door de winkel liepen, auto's die dubbel geparkeerd stonden en toeterende buren..."

Slijter rob melger

Zo heeft eigenaar Rob Melger van de drankhandel in de Barrevoetsstraat zijn groothandel vijf jaar geleden al verhuisd naar bedrijventerrein Waarderpolder. "Op een gegeven moment werd het zo druk met een wirwar van chauffeurs die bij ons door de winkel liepen, auto's die dubbel geparkeerd stonden en toeterende buren die boos waren." Melger merkt dat meer klanten komen funshoppen in de winkel, maar de bulk bij zijn groothandel ophalen. 

Minder autobezit

Wethouder Berkhout wil overigens zelf ook verdergaande maatregelen om de wijk autoluw te maken. Maar daarvoor is tijd en geduld nodig. En wat 'heilige huisjes' omver trappen. Door het aantal auto's onder alle stadsgenoten terug te brengen door deelautoprojecten te stimuleren. Maar ook misschien een vergunningenplafond. "Maar daar gaan we het gesprek met de gemeenteraad over aan." 

Jan Geerts van wijkraad Vijfhoek hoopt toch op snellere aanpak van de auto's in de smalle straatjes. En Janneke Monnikendam pleit ervoor dat in ieder geval de brede straat voor haar feestwinkel wel toegankelijk blijft voor bezoekend autoverkeer. "Wij gaan het anders niet overleven."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook