Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Onderzoeksraad presenteert rapport ingestort dak AZ-stadion

25 november 2020, 07.00 uur · Aangepast 25 november 2020, 07.15 uur
Door Redactie · Foto: ANP/ Dutchphoto

ALKMAAR - Te dunne lassen, ontwerpfouten en stormschade: dit zijn de eerder bekende oorzaken van het instorten van het Alkmaarse voetbalstadion. Blijven die conclusies overeind? Wie liet er steken vallen? En wat zijn de aanbevelingen om dit in de toekomst te voorkomen? Vandaag moet daar duidelijkheid in komen als de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) haar bevindingen presenteert. 

"We willen achterhalen wat er is gebeurd. We denken dat er veel veiligheidswinst te boeken is en dat er lessen te leren zijn. Niet alleen voor het AZ-stadion, maar voor de sector in den brede", stelde een woordvoerder van de raad daags na het deels instorten van het dak.

Eerder deed de OVV al een verkennend onderzoek. Daaruit bleek dat de instorting op 10 augustus is veroorzaakt door falende lasverbindingen. Op basis daarvan werd een tussentijdse waarschuwing voor het resterende dakdeel afgegeven.

De gemeente Alkmaar reageerde geschrokken op de eerste bevindingen van de OVV. "Wij zijn aan een ramp ontsnapt", stelde wethouder Pieter Dijkman toen:

Onderzoeksraad: acuut risico op instorting resterend dak AZ-stadion - NH Nieuws

AZ liet ook zelf onderzoek doen naar de gebeurtenis. "Lassen die te dun waren, ontwerpfouten, neerwaartse windbelasting en zwakke plekken door eerdere stormen: dat zijn de definitieve oorzaken van het instorten van het stadiondak", concludeert ingenieursbureau Royal HaskoningDHV in april dit jaar.

Dit onderzoek ondersteunt de uitkomsten van het onderzoek dat NH Nieuws daarvóór al zelf deed naar de bouw en constructie van het stadion. Daaruit bleek dat er al tijdens de bouw veel fouten werden gemaakt.

Er werd aan onderdelen gebouwd zonder toestemming, berekeningen ontbraken en inspecteurs ontdekten 'ernstige afwijkingen' in de constructie van het stadion. De gemeente legde drie keer een bouwstop op.

Docent bouwtechniek aan TU Delft Sander Pasterkamp is stomverbaasd over de fouten die zijn gemaakt bij de bouw van het AZ-stadion. "In het planningsproces is het misgegaan. Dit mag niet gebeuren."

Sander Pasterkamp (TU Delft) over fouten tijdens de bouw van AZ-stadion - NH Nieuws

Het herstel van het AFAS stadion is nog altijd gaande. Het wachten is op dit moment de installatie van de zogenoemde 'mega truss'. Deze gigantische witte stellage komt uiteindelijk op het stadion, waaraan de dakspanten bevestigd gaan worden. 

De resultaten van het onderzoek worden rond 13.00 uur verwacht. NH Nieuws laat je dit zo snel mogelijk weten. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Stel dan een alarm in voor het laatste nieuws uit Alkmaar. Lees hier hoe. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]