Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Culturele instellingen in West-Friesland ontvangen samen 1,6 miljoen euro noodsteun

24 november 2020, 15.24 uur · Aangepast 25 november 2020, 16.41 uur · Door Sander Huisman

WEST-FRIESLAND - Verschillende culturele instellingen in West-Friesland ontvangen ruim 1,6 miljoen euro van de provincie Noord-Holland en de eigen gemeentes. In totaal gaat het om 16 instellingen in West-Friesland die noodsteun hebben gekregen. 

Tijmen Koelemeijer

De provincie dekt 65% van de schade, de andere 35% wordt gedekt door de gemeentes waar de instellingen onder vallen. De stoomtram in Hoorn krijgt met 374.892 euro de meeste steun. Hotel Maria Kapel krijgt met 8.551 euro de minste steun. 

Vervolgschade beperken

Zita Pels, gedeputeerde voor Cultuur, laat weten dat het belangrijk is om de instellingen te ondersteunen omdat het Noord-Hollandse aanbod van cultuur divers en belangrijk is.

"De sector doet er alles aan om binnen de huidige mogelijkheden publiek te blijven ontvangen. Ik bewonder het geduld, de creativiteit en vooral het doorzettingsvermogen. Duidelijk is dat de nood zich uitstrekt over de volle breedte van de culturele sector en dat die nood in 2021 er nog steeds zal zijn. De gemeenten en provincie zetten het resterende budget in om de vervolgschade bij culturele instellingen in de eerste helft van 2021 te beperken. De focus zal liggen op middelgrote podia en musea."

Erg blij

Bij de bibliotheek in Hoorn zijn ze in ieder geval heel blij met de steun. "Wij vinden het heel passend dat dit noodfonds in zware tijden waarbij je extra kosten moet maken, gesteund wordt uit potjes die daar geschikt voor zijn", zegt Paul Groot, directeur van de bibliotheek in Hoorn. 

Annemarike van Putten van theater de Drommedaris sluit zich hier ook bij aan: "Wij zijn onwijs blij met de steun die we gekregen hebben, hierdoor kunnen we de verliezen van dit jaar wat meer beperken en het biedt ons ook de mogelijkheid om volgend jaar beter van start te gaan." Beide zijn ze ook erg te spreken over de gemeentes en de provincie, Van Putten: "Wij zijn heel erg blij dat zowel de provincie als de gemeente het belang erkennen van het ophouden van een culturele instelling zoals de Drommedaris." 

Rust in de tent

"Wij hebben aan het begin van het jaar een berekening gemaakt van de kosten en de inkomsten die we hebben en die we maken over een bepaalde periode en die hebben we vervolgens ingediend," vertelt Groot. Door het toegekende geld worden wij als instelling gecompenseerd, waarmee we de gaten in de begroting zoveel mogelijk op kunnen vullen. "Het is dus absoluut geen cadeautje." 

"Dit zorgt gewoon voor een bepaalde rust", zegt van Putten. Ook bij de Drommedaris wordt het geld gebruikt om de begroting op te vullen. Mede hierdoor zijn ze bij de Drommedaris toch positief gestemd over de toekomst vertelt Van Putten: "Er gebeurt hier namelijk zoveel, er komen veel mensen op af en ze besteden er veel tijd aan. Deze steun is echt super fijn en geeft ons weer een beetje een duwtje in de goede richting."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]