Ga naar Content

Carbidschieter met kanon van acht meter lang kijkt uit naar oudjaar

BEETS - "We hebben nog nooit een ongeluk gehad. Eén keer hebben we wel de ramen eruit geblazen", zegt Robin Putman lachend. De fanatieke carbidschieter uit Beets is blij met het besluit van het Veiligheidsberaad om het carbidschieten niet landelijk te verbieden, zoals dat met vuurwerk wel is gebeurd. 

Gerard Milatz en Robin Putman - Foto: NH Nieuws

Het is nu aan gemeenten zelf om te bepalen of carbidschieten toegestaan wordt. In Purmerend mocht carbidschieten bijvoorbeeld al niet en in de gemeente Wormerland kan er een ontheffing worden aangevraagd voor het buitengebied. Een stukje verderop in de gemeente Zaanstad pleit de lokale tak van D66 voor een verbod, schrijft het Noordhollands Dagblad. Het is afwachten wat de gemeente Edam-Volendam (waar Beets onder valt) doet.

Polder

Putman vindt het onzin dat carbidschieten gevaarlijk zou zijn. Je moet weten wat je doet en het sowieso in de polder doen, zegt hij. "Dan kan er in principe niks fout gaan. We gebruiken aan het eind een plastic zak, dat is wat veiliger dan een stalen deksel. Dan wordt de druk opgebouwd, gaat de zak bol staan en dan is het 'baf'."

Hoe dat eruit ziet laat dit korte filmpje van vorig jaar zien:

Carbidschieten in Beets - NH Nieuws

In Beets heeft Putman de ruimte, want hij is veehouder. Hij kijkt trots naar het kanon dat voor hem staat: "In de loop der jaren waren we lekker aan het klooien met de jongens. Ik doe het zeker twintig jaar. Het begon met een paar melkbussen. Daarna werd het alsmaar groter, we kregen een onderstel van een mestwagen waar we een pijp op hebben gezet. Nu is hij acht meter lang." Verbod of geen verbod, Putman verheugt zich nu al op oudjaar: "We gaan gewoon het land in en we maken er een mooie dag van!"

'Niet in steden'

De Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland laat weten dat carbidschieten ook in haar regio een bekend fenomeen is. "Meer op het platteland, niet in steden."  Met oog op het vuurwerkverbod voor komende jaarwisseling, overleggen burgemeesters uit de regio deze week over de vraag of ook carbidschieten dit jaar aan banden moet worden gelegd.  

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]