Ga naar Content

Zeldzame kleurenbeelden uit 1948 van HFC Haarlem gevonden: "Ik was verbijsterd"

LEEUWARDEN - In het Fries Film Archief zijn bijzondere beelden van voetbalclub HFC Haarlem gevonden. Het gaat om een 8mm-kleurenfilmpje van de wedstrijd Heerenveen - HFC Haarlem van 6 mei 1948. Het ontdekte materiaal is dinsdagmiddag in het provinciehuis van Friesland overhandigd aan gedeputeerde Sietske Poepjes.

Klik hier direct onder voor de reportage van NH Sport

Uniek beeldmateriaal HFC Haarlem gevonden - NH Sport/Edward Dekker

"Ik was verbijsterd. Ik had dit nooit verwacht"

Syds Wiersma, Fries Film Archief

Syds Wiersma haalde het beeldmateriaal (zonder geluid) boven water nadat documentairemaker Piter Tjeerdsma het Filmarchief had gevraagd op zoek te gaan naar beelden van Abe Lenstra. Het is vrijdag honderd jaar geleden dat de Friese voetballegende werd geboren. De beelden zaten 'verstopt' tussen diverse zwart-witbeelden uit de periode 1947-1949.  

"Het is waarschijnlijk een dure hobby geweest"

Ewoud Brouwer, zoon amateurfilmer

Kleurenbeelden van kort na de Tweede Wereldoorlog zijn zeldzaam. Amateurfilmer Oeds Andries Brouwer maakte ze destijds langs de rand van het veld. Heerenveen - HFC Haarlem, een belangrijkd duel in de strijd om de landstitel, eindigde in 4-3. Lenstra scoorde vier keer. Op de gevonden beelden zijn enkele acties van Lenstra te zien, maar geen van zijn doelpunten is vastgelegd. De treffers van Haarlem zijn in de verte te zien. 

Bekijk hieronder de beelden van het Fries Film Archief

Heerenveen - HFC Haarlem uit 1948 - Fries Film Archief

De documentaire van Tjeerdsma 'Danser met de bal - 100 jaar Abe Lenstra' wordt 28 november om 15.30 uur uitgezonden op NPO2 en een dag later door Omroep Friesland.

https://www.omropfryslan.nl/utstjoering/fryslan-dok-fan-29-novimber-2020-1700

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]