Ga naar Content

In gesprek met 'coronastrijders': "Ineens was het in ons kleine ziekenhuisje"

NOORD-HOLLAND - De coronacrisis heeft nu al maanden een enorme impact op onze provincie, waarin de ziekenhuizen aan de frontlinie staan van de bestrijding van het virus. In de vijfdelige podcastserie Coronastrijders praat presentator Arend de Geus met medewerkers van verschillende ziekenhuizen over de gevolgen van corona. 

In de eerste aflevering is het thema 'de nieuwe werkelijkheid'. Verpleegkundige Yoandi van der Horst van het Dijklander Ziekenhuis vertelt hoe dat er voor haar uitzag: "Ik liep van de ene naar de andere afdeling, daarbij heb je dan altijd een sluiskamer. Daar lag toen onze eerste coronapatiënt. Het eerste dat ik dacht was: 'het gaat nu echt gebeuren'. Op tv hoorde je er wel over, maar toen was het ineens in ons kleine ziekenhuisje." 

Cardioloog Victor Umans van de Noordwest Ziekenhuisgroep: "We zagen het natuurlijk wel een beetje aankomen vanuit China, maar deze werkelijkheid is zó anders. Als dokter mis ik gewoon het directe contact met mijn patiënten." 

Dodelijk

Voor intensivist Bas Kors van het Spaarne Gasthuis werd de afgelopen maanden pijnlijk duidelijk hoe dodelijk het virus is. "Net op het moment dat een vrouw van de beademing af is en corona overwint, nemen we haar man op. Zij kunnen nog net naar elkaar zwaaien, haar man moet aan de beademing en zij kan terug naar de afdeling. Zij overleefde dat, maar hij is overleden." 

Luister hieronder naar de afleveringen van de podcast Coronastrijders:

Internist Nynke Posthuma van het BovenIJ Ziekenhuis heeft de afgelopen maanden opnieuw ontdekt hoe waardevol het werk is dat zij doen: "Van de schoonmaakploegen tot de ICT-afdelingen, de keuken die alles heeft moeten aanpassen: elke schakel in de organisatie is er actief bij betrokken geweest."

Daar sluit radiologielaborante Chantal Bloklander van het Tergooi Ziekenhuis zich bij aan: "Ik ben er wel achter gekomen hoe belangrijk het is dat je prettig samenwerkt en dingen voor elkaar overhebt. Dat je niet direct teruggrijpt naar de regels zoals die zouden zijn in een normale situatie."

Coronastrijders
Dit is de eerste podcast van de serie Coronastrijders. NH Nieuws gaf in het voorjaar al een platform aan het ziekenhuispersoneel dat de coronacrisis bestrijdt. Bekijk hier meer.