Geen problemen voor Ajax tegen Heracles Almelo; Klaassen valt geblesseerd uit

AMSTERDAM - Zonder al te veel moeite heeft Ajax thuis simpel afgerekend met Heracles Almelo. Door doelpunten van Lassina Traoré, David Neres, Zakaria Labyad (2x) en Dusan Tadic werd het 5-0 in de Johan Cruijff ArenA. Door de zege is Ajax nu alleen koploper van de eredivisie.

In de zesde minuut zette Traoré Ajax al op voorsprong. Hij handelde snel na een pass van Neres en schoot hard raak: 1-0. Er was daarna eigenlijk geen sprake meer van een echte wedstrijd. De ploeg van trainer Erik ten Hag hoefde zich niet eens bovenmatig in te spannen om toch weg te lopen bij de Almeloërs.

Halverwege stond het al 3-0 voor de thuisploeg. Eerst haalde Neres verwoestend uit na een afgeslagen hoekschop en even later was het opnieuw raak uit een corner. Tadic zag dat Labyad vrij stond, nam de dode spelsituatie snel en de Marokkaanse nummer tien schoot knap binnen bij de eerste paal.

Tekst gaat verder onder de foto

Blessure Klaassen

Tegenover de comfortabele ruststand stond het uitvallen van Davy Klaassen. De middenvelder kreeg een harde tik op zijn bovenbeen van Rai Vloet. Hij kon nog even verder, maar liet zich na ruim twintig minuten toch vervangen.

Na rust kon Heracles opnieuw geen vuist maken. Ze stelden doelman André Onana nooit echt op de proef, waardoor Ajax de score rustig kon opvoeren. Dat gebeurde na een klein uur eerst door aanvoerder Tadic. Hij rondde een voorzet van Perr Schuurs koelbloedig af. Omdat Labyad de bal tussendoor even toucheerde moest de VAR eraan te pas komen, maar de Serviër bleek geen buitenspel te staan.

Labyad scoort nogmaals en valt uit

De 5-0 kwam op naam van Labyad, die op 'tien' speelde. Hij benutte de rebound na een schot van Ryan Gravenberch. Vlak voor tijd viel Labyad nog wel uit, terwijl Ten Hag al vijf keer gewisseld had. De laatste vijf minuten speelde Ajax daardoor met tien man.

Vitesse speelde zaterdagavond met 1-1 gelijk bij FC Groningen, waardoor Ajax nu alleen bovenaan staat met twee punten voorsprong. Na negen wedstrijden hebben de Amsterdammers pas drie verliespunten. Woensdag wacht FC Midtjylland in de Champions League.

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui (Klaiber/46), Schuurs, Blind (Martínez/70), Tagliafico; Klaassen (Ekkelenkamp/23), Gravenberch, Labyad; Neres, Traoré (Huntelaar/70), Tadic (Promes/63)

Opstelling Heracles Almelo: Brouwer; Schoofs (Breukers/56), Pröpper (Rente/70), Knoester, Hardeveld (Quagliata/70); Kiomourtzoglou (Azzaoui/56), Vloet, Bijleveld; Van der Water, Bakis (Burgzorg/56), De la Torre