Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

"Haarlem bestaat 775 jaar en is muzikaal een stad om trots op te zijn"

22 november 2020, 13.25 uur · Door Redactie

HAARLEM - De stad aan het Spaarne viert maandag haar 775-jarige bestaan. 23 november is het precies een kleine acht eeuwen geleden dat Haarlem stadsrechten kreeg. Het wordt gevierd met onder meer een speciaal lied over Haarlem, dat eveneens maandag in première gaat.

Roel van Velzen schreef de muziek en Veldhuis en Kemper verzorgden de tekst voor het feestelijke lied over het 775-jarige Haarlem. Remco Veldhuis is een geboren Haarlemmer en zag de opdracht gelijk zitten: "Het is een eer dat we het mochten doen. We hebben de bekende klanken van de damiaantjes (kerkklokken van De Grote Kerk) ook in het lied verwerkt. Haar-lem. Haar-lem."  

Mozart

Veldhuis ziet dat Haarlem heel wat talent heeft voortgebracht. "Chef Special, Brigitte Kaandorp, Lennart Nijgh, Boudewijn de Groot en zijn zoon. Een stad om muzikaal trots op te zijn." Haarlem heeft door de eeuwen heen een muzikale geschiedenis gekend. Wat niet veel mensen weten is dat een muzikaal wonderkind de stad ooit bezocht. Lise Koning, medewerkster educatie van het Noord-Hollands Archief weet er meer over: "Dat was Wolfgang Amadeus Mozart, icoon in de klassieke muziek. Hij bespeelde als 10-jarige jongetje het Muller-orgel in de Grote- of Sint Bavokerk."

"Het was toeval dat Mozart in 1766 op het orgel kon spelen. Zijn vader Leopold Mozart reisde met de kinderen door Europa en zij werden ziek. Daarom bleven ze wat langer in Haarlem. Zij kregen door de beroemde Haarlemse drukker Johannes Enschede een bijzonder goed gedrukt boekje met bladmuziek. Volgens Leopold Mozart beter gedrukt dan de zijne. Daarop nodigde Enschede de kleine Mozart uit, die toen al bekend stond als musikalischer wunderkind om een uurtje op het Muller-orgel te spelen. Hoe dat heeft geklonken weten we niet, maar ik ben heel benieuwd," aldus Koning.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]