Ga naar Content

Gerelateerde videos

Remy en zijn vrienden: de hyena's worden getraind voor de verhuizing

In de serie Remy en zijn vrienden volgt NH Nieuws het reilen en zeilen op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Dit keer zijn we erbij als de hyena's worden getraind. Ze moeten plaatsmaken, want op hun terrein komt straks een dolfijnenopvang. Maar hyena's verhuizen, dat gaat niet zomaar. 

Hyena's krijgen training - Foto: NH

Dierverzorger Saskia staat voor het hyenaverblijf. Op de kar staan een emmer met kuikentjes en een grote bak met koeienpoten. En laten hyena's daar nu reuze dol op zijn. Daar doen ze alles voor; misschien wel vrijwillig het separatieverblijf in lopen.

Als dierverzorger Saskia de eerste kuikens over het hek gooit, staan twee van de drie hyena's al klaar om het lekkers te ontvangen. Maar er is er maar eentje die echt het kleinere verblijf in loopt. De ander blijft wantrouwend met zijn achterpoten buiten staan. De derde hyena laat zich helemaal niet zien. Zij is de laatste in rang en vertrouwt het helemaal niet. 

Training

Saskia staat voor het hek en blijft de dieren aanmoedigen om het separatieverblijf in te komen. Ondertussen gooit ze regelmatig een lekker kuikentje over de omheining. Aan het hek hangen betonnen blokken. "Met die blokken kunnen we de luiken bedienen", verduidelijkt Saskia. Dan valt hek achter de hyena's dicht en kunnen de dieren niet meer terug. Voor nu traint ze alleen om de blokken aan te kunnen raken zonder dat de dieren wegvluchten. Dat lukt nu nog niet helemaal.

Omdat de hyena's hun best hebben gedaan, worden ze uiteindelijk wel beloond met een grote poot. En voor zo'n poot meldt ook de derde, tot nu toe onzichtbare, hyena zich. De dieren verspreiden zich door het verblijf. Als je te dicht bij een ander zit te eten, loop je de kans dat die er met je maal vandoor gaat. En dat wil geen enkele hyena.

De pauwen knabbelen mee van de kangoeroebrokken - Foto: NH

Pauwen eten mee

Na de hyena's neemt Saskia ons mee naar de kangoeroes en wallabies. Die hebben ook trek. Ze krijgen speciale kangoeroebrokken. Maar als Saskia de brokken in de bakken doet, zijn het vooral de pauwen die ze eten. Dat doen ze volgens Saskia vaker en dat vindt ze niet erg: "Ik heb het liever dan dat ze de frietjes van de mensen eten, wat ze doorgaans doen. Deze brokken zijn gezonder." 

"Rode reuzenkangoeroes zijn gevaarlijk als ze agressief worden"

saskia verbruggen, dierverzorger

In het perk zitten bennettwallabies en rode reuzenkangoeroes, de grootste van alle kangoeroes. Erg reuze zien de kangoeroes er overigens niet uit, maar daarvoor is volgens Saskia een reden: "Dit zijn twee dames, waarvan er eentje nog erg jong is. Die zijn niet zo groot en niet zo rood als de mannen."

Een tijdje terug hadden ze in Hoenderdaell wel zo'n reus van een man, maar die is helaas overleden. Een nieuwe man is op komst. Saskia: "Dat is nog een jong mannetje, dus hij zal nog niet zo groot en rood zijn. Maar dat betekent wel dat we hem kunnen laten wennen aan mensen. Dat hij niet bang wordt van mensen, en bovendien niet zo agressief wordt naar mensen. Want ze zijn wel gevaarlijk als ze agressief worden."

Dat is ook de reden dat er in het kangoeroeverblijf hekken zijn geplaatst. Zonder die hekken waren er mensen die te dicht bij de kangoeroes kwamen en dat is dus niet de bedoeling. Saskia: "We willen ook voor onze dieren een stukje waar ze zich terug kunnen trekken als ze geen zin hebben in mensen." 

Kijk hier voor meer afleveringen van Remy en zijn vrienden

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]