Noordkop & Texel

NL
V

Zwaar jaar voor Helderse Sint-liefhebber Marcel Karhof: "Het doet me elke dag pijn"

21 november 2020, 07.20 uur · Door Matthijs Gemmink

DEN HELDER - Marcel Karhof is onlosmakelijk verbonden aan Sinterklaas. Vanaf zijn twaalfde is hij betrokken bij het feest in de stad. Het hele jaar door zit de Sint in zijn hoofd. Normaal gesproken waren dit de toptijden voor hem en alle vrijwilligers van het Sint Nicolaas Genootschap. Dit jaar werkt Sint thuis en gaat alles digitaal.

Zwaar jaar voor Sint-liefhebber Marcel Karhof uit Den Helder: "Voor het eerst in 46 jaar geen optocht" - NH Nieuws

"Het doet me elke dag pijn", zegt Karhof in het gebouw van het Sint Nicolaas Genootschap in Den Helder. "En het is net hoe dichterbij 5 december komt, hoe meer pijn het doet." Normaal gesproken was het in het pand nu een drukte van belang. "Er lopen hier anders rond de 100 tot 125 Pieten rond die ook een natje en een droogje krijgen na een dag hard werken. Nu is het raar stil."

Karhof is niet bij de pakjes neer gaan zitten. Om het feest niet zomaar stilletjes voorbij te laten gaan worden de huisbezoeken van de Sint nu digitaal afgelegd. "We zorgen voor een livestream zodat we kunnen zien wat er in de huiskamer gebeurt en de kinderen kunnen zien wat hier gebeurt. Sinterklaas en de Pieten zitten er klaar voor. Want Sinterklaas wil wel cadeautjes rondbrengen, maar geen virus."

Tekst gaat verder onder de verwijzingen.

Digitaal huisbezoek

De bezoekjes aan huis die normaal, tegen een vergoeding, worden georganiseerd, zorgen voor de financiële basis van het Genootschap. Alhoewel de digitale bezoekjes ook wel wat opbrengen, verwacht Karhof een minder goed jaar. "In andere jaren kunnen we daar de huur van ons pand van betalen en ook nog een donatie doen aan een goed doel. Dat laatste zit er waarschijnlijk niet in dit jaar."

Naast de huur zijn er nog meer kosten: "Sinterklaas moet ook naar de kapper. En de pakken van de Pieten moeten ook wel eens naar de stomerij." Toch is Karhof, die zichzelf de adviseur van Sint en Piet in Den Helder noemt, niet somber. "Nee, want ik ben een optimist eerste klas. En Sinterklaas gaat al zoveel jaren over deze wereld heen. Ook over 2020 komt hij wel heen, hoor. Het komt allemaal goed."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]