Ga naar Content

Vrienden rouwen om plotse dood Cas (29): "Onwerkelijk, ineens is hij er niet meer"

WIERINGERWAARD - Harde werker, gangmaker en allemansvriend. De 29-jarige Cas de Vries uit Oudesluis was het volgens zijn vrienden allemaal. "Hij was geliefd bij iedereen. Het is echt onwerkelijk dat hij er niet meer is. Donderdag deden we samen nog een biertje, vrijdag stond ik met hem te praten en zondag kwam het vreselijke nieuws."

404 was Cas' nummer op de auto van de Acon autocross - Foto: Privéfoto

Cas was afgelopen weekend aan het knutselen in zijn schuur aan de Populierenlaan in Wieringerwaard, 'rommelen' zoals hij het zelf noemde, toen het gruwelijk mis ging. Tijdens laswerkzaamheden aan zijn boot is er vermoedelijk een 'luchtbenzinemengsel' bij gekomen. Dat had een explosie tot gevolg, waarbij de 29-jarige man om het leven kwam.

"Hij kwam altijd al overal met een knal", zegt een goede vriend van hem, "en nu is hij ook met een knal gegaan. Het is echt onwerkelijk dat hij er niet meer is." Van een vriend hoorde hij zondag het vreselijke nieuws. "We hebben allemaal redelijk kleine vriendengroepen, die van mij telt een mannetje of tien. Maar Cas hoorde altijd bij elke vriendengroep die er was."

Rommelen

Het zegt iets over wat voor een jongen het was, vindt hij. "Hij was altijd aan het werk, niets was hem te gek. Nooit keek hij op de klok, hij kon van 4.00 tot 2.00 uur werken. En hij stopte pas als hij klaar was, niet eerder. Zelf vond hij dat hij nooit hoefde te slapen, als hij maar aan het rommelen was. Zo noemde hij dat."

De Oudesluizer liet zich op zijn dertiende voor het eerst in de haven van Den Oever zien. Zijn ouders waren gescheiden en hij woonde nog altijd in zijn geboortedorp, maar hij had simpelweg veel interesse in de visserij. "En hier geldt dat als je wilt werken, je welkom bent." Na zijn middelbareschooltijd volgde Cas de Vries een opleiding op de visserijschool, al was hij ook deels een autodidact: "Als hij iets niet kon, leerde hij het zichzelf wel aan."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Nieuws / Mark Arents

Hij werkte bij dokbedrijf en machinefabriek Luyt BV in Den Oever. Dat bedrijf stond afgelopen weekend ook stil bij het overlijden van haar medewerker. "Hij voer regelmatig mee op zee - vorige week ging hij nog een paar dagen mee met een garnalenkotter en ook deze week zou hij weer mee zijn gegaan, maar was ook altijd aan boord dingen aan het verstellen."

Missen

In de haven, in zijn schuur, maar ook op feesten zullen zijn vrienden hem missen. "Cas was de gangmaker op elk feest. Hij stond altijd vooraan, hield van gekkigheidjes en niks was hem te gek. Hij kwam als eerst en ging als laatste weer weg. Dat ga ik wel missen. En als we straks iets te repareren hebben, was Cas de eerste die we zouden vragen. Dat kan nu niet meer." Hij vindt het moeilijk om over zijn overleden vriend te praten: "De klap komt later pas, denk ik."

Om ondanks de coronacrisis toch iedereen de kans te geven Cas de laatste eer te bewijzen, hebben zijn vrienden een eigen herdenking georganiseerd. De rouwauto komt vrijdag nog één keer naar de haven van Den Oever, waar mensen wordt gevraagd een erehaag te maken voor Cas. "Zijn eigen kotter leggen we aan de kant, en we maken er een groot spandoek aan vast met daarop zijn foto." Bij het crematorium in Schagen wordt door andere vrienden van de Oudesluizer een erehaag van rallyauto's gemaakt, een andere geliefde hobby van Cas.

De herdenking in Den Oever begint om 11.45 uur, die in Schagen rond 16.00 uur.

Foto: NH Nieuws / Mark Arents

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]