Ga naar Content

10.000 woningen en 100 hectare nieuwe natuur mogelijk bij Ring A10 in Amsterdam

AMSTERDAM - Amsterdam-Noord kan 10.000 woningen en 100 hectare nieuwe natuur toevoegen, zegt projectgroep Noord Binnenstebuiten. De Ring A10 Noord heeft veel restruimte, waar een nieuwe stadgrens zou kunnen verschijnen. Eentje die niet, zoals nu, met de rug naar het Waterland staat, maar juist met uitzicht ernaartoe. De projectgroep Noord Binnenstebuiten is deel van een groter onderzoek naar de hele stadsrand van Amsterdam. 

Amsterdam blijft groeien, maar de stad breidt niet uit. Dat betekent dat er veel gebouwen bijkomen binnen de ring, maar dat het groen daar verdwijnt. Hierdoor wordt het groen net buiten de stad steeds belangrijker. Met deze gedachte in het achterhoofd zijn onderzoekers uit allerlei disciplines (architecten, landschapsdeskundigen en psychologen) onderzoek gaan doen naar de functies van de stadsrand en hoe deze te veranderen.

Griezelig groen

Vooral in Noord is de scheiding tussen binnen en buiten de ring opvallend. Stedelijk Noord staat met de rug naar landelijk Noord. Bas Kok is een van de teamleden die dit deel van de stadsrand onderzocht en concludeerde dat de Ring A10 Noord een sta-in-de-weg is. Nu kun je volgens Kok alleen nog maar het groen zien in donkere ongure tunnels, met veel 'griezelig groen'. Doodzonde, vinden hij en zijn team, omdat het gebied aan de andere kant zo mooi is. 

"Je hebt hier misschien wel het mooiste uitzicht van heel Nederland, maar je ziet er niks van"

Bas KOK, projectgroep Noord Binnenstebuiten

De oplossing zoeken hij en zijn team in zogenaamde Weideboulevards. Groene grote doorgangen onder de ring door en er bovenlangs. Hierdoor kunnen de mensen uit de stad makkelijker het groen in, en de mensen uit het groen makkelijker de stad in. Verder zou de ring gedeeltelijk overkapt kunnen worden en zouden daar huizen op gebouwd kunnen worden. "Bijvoorbeeld huizen met muren die stikstof absorberen". 

De angst bestaat dat de werkgroep oppert om het landelijke stuk van Noord dan maar vol te bouwen, maar dat is nadrukkelijk niet de bedoeling. "Het gaat veel meer over de ontsluiting van het groen, en het aanhelen van de stad en het platteland". Ook moet er geinvesteerd worden in de natuurwaardes van het waterland. Het grondwaterpeil moet omhoog en er moet meer diversiteit komen in gras en planten, zodat trek- en weidevogels blijven komen. 

Ring A10 Noord lijkt de berlijnse muur wel, dat kan beter - NH Nieuws

Architectuurcentrum ARCAM en de branchevereniging voor architecten NBA namen het inititatief, ondersteund door onder anderen de gemeente Amsterdam, het ministerie van Economische Zaken, de Hogeschool van Amsterdam en de Academie voor de Bouwkunst in Amsterdam. De presentatie is vrijdag live te volgen.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]