Ga naar Content

De Peiling: Wil jij straks het coronavaccin?

De bereidheid van Nederlanders om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus is gedaald. Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat 60 procent zich wil laten inenten als er een vaccin op de markt komt. Wil jij die prik?

Foto:

In een eerdere versie van dit artikel stond een poll waarin mensen hun mening konden geven. Het is echter onder onze aandacht gekomen dat het programma dat wij gebruikten voor polls niet goed functioneert, waardoor het aantal stemmen scheefgetrokken kan worden. Om deze reden hebben wij ervoor gekozen de poll voor nu te verwijderen. 

Dalende trend
In juni gaf nog 73 procent van de ondervraagden aan bereid te zijn zich te laten vaccineren, zodra er een vaccin beschikbaar zou zijn. In september daalde dat naar 65 procent en sindsdien nam de bereidwilligheid verder af, naar 60 procent in november.

Te snel ontwikkeld
De ondervraagden die zich niet in willen laten enten gaven onder meer als reden dat zij vinden dat het vaccin te snel is ontwikkeld en dat zij bang zijn voor bijwerkingen. Mensen tussen de 25 en 50 jaar waren het minst geneigd zich te laten vaccineren. Onder 65-plussers is de bereidheid groter.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Effectief
Twee grote farmaceutische bedrijven melden dat hun vaccins veelbelovend lijken te zijn. Het vaccin van Pfizer heeft een effectiviteit van zeker 90 procent en dat van Moderna 94,5 procent. De coronavaccins zitten in de laatste onderzoeksfase.  Aan het onderzoek van Pfizer doen 43.500 mensen mee. Bij Moderna zijn er 30.000 deelnemers.

Wat doe jij?
Als er binnenkort een coronavaccin beschikbaar komt; sta jij dan vooraan in de rij en met opgestroopte mouwen, of weet je nu al zeker dat je die prik niet wilt hebben?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].