Alkmaar

NL
V

Rosse buurtje Alkmaar opgelucht na persconferentie: "We verwachten volle bak"

17 november 2020, 21.20 uur · Aangepast 18 november 2020, 07.17 uur
Door Priscilla Overbeek · Foto: Cor Ootes

ALKMAAR - Nu is het nog stil en verlaten in het rosse buurtje van Alkmaar, maar vanaf donderdag mogen de dames van de Achterdam na twee weken weer achter het raam staan. De rode gordijnen hangen te drogen en een schoonmaakteam poetst de peeskamers alvast klaar voor gebruik. Raamexploitant Frans Snel verwacht een druk weekend voor de boeg te hebben. "Ik schat dat tachtig procent van de kamers donderdag bezet zal zijn."

De rode gordijnen hangen schoongewassen te drogen - Priscilla Overbeek

Tegen donderdagmiddag zullen de eerste raamprostituees zich weer melden op kantoor, laat pandeigenaar Cor Ootes weten aan NH Nieuws.

Volgens hem kunnen de vrouwen niet wachten om weer aan de slag te gaan na de onverwachte sluiting. "Ik ben ervan overtuigd dat een aantal vrouwen nu noodgedwongen thuis klanten ontvangt. Het was een puinhoop twee weken geleden. Tijdens de vorige persconferentie bleek uit niets dat we moesten sluiten. Door een twijfelachtig persbericht dat niet veel later naar buiten kwam, besloten we voor de zekerheid de gemeente te bellen, maar daar zeiden ze: 'nee hoor jullie mogen openblijven'."

'De verbannen meisjes'

De volgende middag las Ootes rond een uur of vier via internet dat de ramen diezelfde dag om 22.00 uur moesten sluiten. "Dat kwam compleet uit de lucht vallen. Alle dames zijn toen ingelicht en om 22.00 uur was iedereen weg. Een medewerker van de gemeente belde de volgende dag met excuses."

Twee kinderen crossen op hun fietsje door het seksstraatje, een stel met mondkapjes op wandelt langs de gesloten ramen. Op een drietal vrienden na is er geen opgewonden man te bekennen. De drie heren kijken alvast uit naar donderdag."Ik ben heel blij dat ze weer opengaan. Het is maar een dooie boel zo", zegt een van de mannen tegen NH Nieuws. 

Dooie boel

Ook een bewoner zegt het maar saai te vinden in de straat. "Fijn dat de ramen weer open kunnen. Met de heropening van de straat komt er hier tenminste weer wat leven in de brouwerij."

In voorbereiding op donderdag werd er in de afgelopen dagen al druk gepoetst, geveegd en gedweild, zodat alles spik en span is voor de verwachte aanstaande weekenddrukte. Raamexploitant Frans Snel blikt terug op die avond eind juni, toen de ramen na lange tijd weer open mochten. "De eerste avond dat we weer open gingen - ik had wel tien of vijftien man tegelijkertijd in mijn gangetje lopen, de dames hebben die avond een godsvermogen verdiend. Ik verwacht dat het ook dit weekend volle bak wordt."

Dat de sluiting deze keer geen maanden maar twee weken duurde, is een kleine zegen voor de Achterdam. Ondanks dat er bijna vier maanden aan inkomsten wordt gemist, ontvangen de raamprostituees, én Snel, nog altijd geen Tozo-uitkering van de gemeente Alkmaar.

Snel tekende in augustus al bezwaar aan, maar wacht nog steeds op een uitspraak. Die staat gepland voor eind november. Ook de raamprostituees leggen zich niet neer bij de Tozo-afwijzingen en gaan in beroep. De zaak verschijnt binnenkort voor de rechter.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]