Ga naar Content
Haarlem

Juttersgeluk maakt kasteel van bergen strandspeelgoed

17 november 2020, 16.14 uur · Aangepast 17 november 2020, 17.49 uur
Door: Redactie · Foto: NH

ZANDVOORT -In de tuin van het Zandvoorts Museum wordt hard gewerkt aan een kunstwerk van plastic door stichting Juttersgeluk en kunstenaar Ap Esenbrink. In de afgelopen vijf jaar verzamelde vrijwilligers van de stichting bergen strandspeelgoed en daar maken ze nu een kasteel van, ook om een stukje bewustwording te creeren.  "We willen niet alleen met het vingertje wijzen, maar ook op een positieve manier laten zien wat er hand is", vertelt Suzanne Klaassen van de stichting. 

Stichting Juttersgeluk maakt een kasteel van plastic strandspeelgoed dat in de afgelopen jaren door de vrijwilligers is geraapt. - NH Nieuws

Stichting Juttersgeluk gaat wekelijk met vrijwilligers de stranden van Bloemendaal en Zandvoort op, om te jutten. Hier vinden ze veel afval. "Wat we zien is eigenlijk de consumptiemaatschappij. Dus allerlei verpakkingen en materialen die mensen gebruiken."

Corona 

Sinds de uitbraak van het coronavirus ziet Suzanne een toename van wegwerpbekertjes op het strand en ook veel mondkapjes. "Ja dat is wel een beetje jammer. Mensen halen een lekker kopje koffie-to-go, maar laten vaak een bekertje achter op het strand. Ik zou willen zeggen, neem je eigen beker mee en laat die vullen in plaats van een wegwerpbekertje." Gelukkig merkt Suzanne ook dat meer mensen helpen met het oprapen van afval. 

Met het maken van een kasteel van strandvormpjes wil Suzanne op een positieve manier aandacht vragen voor het plastic-probleem. "Er zijn toch nog heel veel mensen die niet beseffen dat afval niet in de natuur thuis hoort en we hopen met dit project dat tussen de oren te krijgen. "

Interactief kasteel

De stichting heeft gekozen voor een kasteel omdat de plastic vormpjes waar het mee wordt gemaakt normaal gesproken ook gebruikt worden voor het maken van zandkastelen. Ook vindt Suzanne een gekleurd plastic kasteel wel een mooi contrast tussen de zandsulpturen die in Zandvoort staan. Het kasteel wordt interactief, mensen kunnen straks via deurtjes naar binnen en eenmaal binnen wordt het verhaal over de plastic soep verteld. 

Donderdag wordt het kasteel onthuld om 17.00 uur op het Gasthuisplein. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]