Ga naar Content

Boeren trekken opnieuw naar Den Haag: "Wij willen de koning spreken"

NOORD-HOLLAND - Tientallen boeren vertrekken morgenochtend vanaf verschillende plekken in de provincie naar Den Haag. Ze zijn het niet eens met de maatregelen die de agrarische sector krijgt opgelegd en vinden dat er te weinig is veranderd sinds de laatste boerenprotesten. Ze willen dat de koning het voor ze opneemt en hopen zelfs met hem te spreken.

Foto: Caspar Huurdeman

Het protest wordt georganiseerd door Farmers Defence Force (FDF) en naar verwachting zetten zo'n tachtig boeren koers richting de stad. De eerste boeren vanuit Texel zijn al onderweg

"Onder het mom van natuur worden boeren weggepest. Natuurgebieden moeten ontlast worden van stikstof. Dat is een onzinverhaal", vertelt boer Rob Smit. "Ze willen de boeren weg hebben zodat je een stikstofvergunning kunt geven aan bijvoorbeeld woning- en wegenbouw en de industrie." 

Met de actie, die Code Oranje heet, willen de boeren voorkomen dat de Tweede Kamer instemt met de stikstofplannen van het kabinet. Landbouwminister Carola Schouten wil dat de Tweede Kamer de Omgevingswet snel behandeld, maar de boeren hebben grote bezwaren.

"Wij willen dat deze wet niet doorgaat. Boeren die langs een natuurgebied zitten, worden heel gemakkelijk uitgekocht. Maar als dat gebeurt mag je nergens anders in Nederland meer een veebedrijf beginnen. Als je dat weigert, onteigenen ze je", vertelt hij. "Dan lijkt het vrijwillig, maar je hebt geen keus. Dan ben je klaar als boer in Nederland."

Koning

Smit verwacht dat de Omgevingswet voor de Kerst wordt aangenomen en probeert er via de koning een stokje voor te steken. "Het is de bedoeling dat we naar Willem-Alexander gaan want hij moet een handtekening onder de wet zetten. We willen bij hem aankloppen om op te komen voor ons. We gaan hem een brief overhandigen en willen hem het liefst spreken natuurlijk", vertelt Smit.

Niet welkom

De gemeente Den Haag heeft inmiddels laten weten dat de boeren niet welkom zijn bij paleis Huis ten Bosch. Wel mogen de actievoerders naar de Koekamp, vlakbij het Malieveld.

Vervolgens vertrekken de boeren richting het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). "Dat is de branche-organisatie voor de supermarkten. We willen dat ze Nederlandse boervriendelijke producten verkopen."

Ingenieur Wanne Roetemeijer benadrukt hoe schadelijk stikstof is voor de natuur. Door het teveel aan stikstof verdwijnen bloemen, waardoor veel insecten verdwijnen en daardoor de vogels.

Boeren kunnen volgens hem onderdeel zijn van de oplossing. Toch snapt hij wel waarom de boeren morgen gaan protesteren.

"Het probleem is heel groot en dat kan niet eenzijdig bij boeren neergelegd worden. Die kunnen qua prijzen vaak geen andere kant op. Een pak melk kost al jaren hetzelfde dus moeten ze opschalen met meer uitstoot tot gevolg", vertelt Roetemeijer. "De oplossing ligt dus ook bij banken, winkels en consumenten bijvoorbeeld. Niet alleen bij de boeren."

"De overheid zoekt oplossingen voor problemen te vaak bij de agrarische sector"

Ad Baltus, boer

Boer Ad Baltus, zelf geen lid van FDF, vindt dat overheid juist te vaak bij de boeren uitkomt om het stikstofprobleem op te lossen. "We willen een richting waar we naartoe kunnen werken. We kunnen niet van de een op de andere dag veranderen. Wij zijn als een tanker op de zee, die verandert niet zomaar van koers", schetst hij het probleem. "De overheid zoekt oplossingen voor problemen te vaak bij de agrarische sector."

Overlast

De boeren geven aan via het strand te zullen afzakken naar Den Haag. Zo wordt overlast voor het wegverkeer voorkomen. Toch neemt de ANWB voorzorgsmaatregelen en waarschuwt de instantie mensen die morgen de weg op moeten.

"Vorige acties hebben veel problemen opgeleverd. Nu zal dat wel anders zijn omdat heel veel mensen nu thuiswerken, maar mocht er ergens een colonne ontstaan belemmeren ze toch de doorstroming."

Het advies van de ANWB luidt daarom: houd de situatie goed in de gaten morgenochtend. "Dan kan je als er eventueel vertraging ontstaat dat ontlopen door een andere route te nemen."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.