Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Hoornse politie mag als eerste lokale korps met drones vliegen

16 november 2020, 14.44 uur · Door Redactie

HOORN - Het politiekorps in Hoorn is het eerste korps waarbinnen agenten worden opgeleid om zelf in de regio een drone op te laten. Het landelijke korps heeft wel al een apart droneteam gevestigd in Apeldoorn, maar wil dat ook regionale korpsen zelf kunnen vliegen. In Hoorn zijn daarom twee agenten aan de opleiding gestart.

Politie

In drie weken worden de Hoornse agenten klaargestoomd om een drone de lucht in te laten, vertelt een woordvoerder van de Landelijke Eenheid. 

Vanaf januari 2021 gaat het Hoornse basisteam met een 'kofferbakmodel' drone aan het werk. "Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld na een inbraak een inbreker te signaleren en in de buurt te kijken of iemand aan het signalement voldoet, maar ook kan het gebruikt worden om snel foto's te maken voor sporenonderzoek."

Proefkonijn

Tot nu toe worden drones vooral ingezet bij specialistische diensten als verkeersongevallenanalyse of bij 'bijzondere zoekingen'. Ook worden drones ingezet bij demonstraties of festivals om de openbare orde te bewaken. Hoorn is het eerste basisteam dat in dit rijtje wordt toegevoegd en volgend voorjaar komt daar een volgend team bij.

Het aantal drones dat jaarlijks door politie wordt ingezet is de afgelopen jaren flink gestegen. Eind 2017 waren dat er nog maar tien en momenteel zijn dat er rond de 60. Volgend jaar wil de politie landelijk honderd drones in gebruik hebben.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]