Ga naar Content
West-Friesland

Verdachte van scootmobieldrama in Nibbixwoud ontkent betrokkenheid bij dood vriend

16 november 2020, 11.39 uur · Aangepast 16 november 2020, 22.38 uur
Door: Redactie · Foto: Inter Visual Studio / Daniëlle Rood

NIBBIXWOUD -  De 32-jarige Jama A. uit gemeente Medemblik die er van verdacht wordt in de nacht van 8 augustus de 26-jarige Dimitri uit Hoorn om het leven te hebben gebracht, zegt onschuldig te zijn. Hij ontkent dat hij de jongen bewusteloos heeft geslagen om hem vervolgens in het water te slepen in een sloot in Nibbixwoud. "Hij was een vriend van mij. Ik heb het niet gedaan." De rechtbank oordeelde vandaag dat de man langer vast blijft zitten.

De 26-jarige Dimitri uit Hoorn werd levenloos in de sloot aangetroffen, onder zijn scootmobiel, waar hij afhankelijk van was. Jama A. was samen met Dimitri die avond in het centrum van Hoorn. Er zou een conflict in de vriendengroep zijn geweest met een andere man, waar de verdachte tussenbeiden zou zijn gekomen. 

"Hij ging vechten met die andere jongen. Iedereen zegt dat ik ertussen kwam en hen uit elkaar heb gehaald. En dan zou ik hem later vermoord hebben. Ik vind het nergens op slaan", verklaart A. in de rechtbank in Haarlem waar hij zichtbaar boos werd en zijn stem verhief. Hij probeerde juist voor Dimitri op te komen, verklaart ook zijn advocaat. 

Station 

Het slachtoffer en A. waren vrienden van elkaar en zagen elkaar vaak. A. verklaarde dat hij Dimitri voor het laatst bij de viskraam voor station Hoorn zou hebben gezien en ze daarna uit elkaar zijn gegaan. 

A. was die avond 'zwaar onder invloed', zei hij vanmorgen in de rechtbank. "Alleen alcohol. Niet van drugs. Vanaf einde van de middag rond 18.00 of 19.00 uur zijn we gaan drinken tot twee uur 's nachts, dan kan je niet alles helder meer weten."

Later in de nacht wordt Dimitri in zijn scootmobiel op de Sportlaan in Wognum gezien, ruziënd met een andere jongen. Een bewoner is naar buiten gegaan en sprak hen beiden aan. Hij verklaarde Dimitri te hebben gezien en herkende direct de jongen waar Dimitri eerder in centrum Hoorn ruzie mee kreeg.

Volgens de officier van justitie zijn er genoeg bezwaren waardoor A. langer vast moet blijven zitten. Zo werd er een bloed van het slachtoffer op de trui van de verdachte aangetroffen en waren kledingstukken van de verdachte onvindbaar. A. verklaarde dat Dimitri die avond een bloedneus zou hebben gehad. 

Doodsoorzaak

De advocaat van de verdachte sprak zijn verontwaardiging uit dat hij 'nog nooit een strafzaak heeft gezien waarin zo weinig aanwijzingen waren tegen de verdachte'. Dat het openbaar ministerie geen inzicht geeft in het rapport over de doodsoorzaak van het slachtoffer. "In feite betekent het dat ik de zaak niet goed kan beoordelen omdat het voor mij onduidelijk is wat er precies is gebeurd", stelt de advocaat.

De officier van justitie zegt in het kader van 'waarheidsvinding' het rapport over de doodsoorzaak nog niet kenbaar te kunnen maken, omdat de verdachte pas kort geleden een verklaring afgelegd heeft en er tijd nodig is zijn alibi uit te zoeken en te controleren. Wel staat vast dat het slachtoffer door een misdrijf om het leven is gekomen. 

De rechtbank draagt het OM alsnog op om binnen twee weken de volledige processtukken aan de rechtbank en de verdediging te verstrekken.

Camerabeelden

Op camerabeelden uit Nibbixwoud is te zien dat de scootmobiel met daarop twee personen, richting de sloot bij Over de Leek rijdt, later komt er één man terug rennen.  De verdachte woonde ook in Nibbixwoud en zou in de richting van zijn huis zijn gerend. Zijn joggingbroek en schoenen die hij die avond droeg, zijn onvindbaar volgens de officier.

In de sloot langs het fietspad Over de Leek werd meerdere malen gezocht met een onderwaterzoekteam. Tijdens het zoeken werden er voorwerpen gevonden, het was toen nog onduidelijk of het persoonlijke eigendommen van het slachtoffer waren. 

Volgens de officier is het niet vast te stellen dat Dimitri met zijn scootmobiel op station Hoorn gezien is. En moet er opnieuw onderzoek gedaan worden naar de camerabeelden. 

Bekijk hier de reportage die NH Nieuws eerder maakte:

Onderwateronderzoek politie bij Nibbixwoud - NH Nieuws

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook