Ga naar Content

Ambtenaren Amsterdam krijgen 'handboek lastige vragen' na uitzending van Lubach

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft ambtenaren een speciaal handboek gestuurd om te kunnen reageren op een kritisch item van presentator Arjen Lubach over de plannen om van het gas te gaan. Het document heeft de naam 'handboek lastige vragen' en is opgesteld door het regionaal energieloket.

Foto: AT5

Het handboek is door een kritische ambtenaar naar De Telegraaf gestuurd. Een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck bevestigt aan de krant dat het document echt is. Volgens de woordvoerder is het een "handvat om er het gesprek over te voeren."

Niet doorsturen aan inwoners

Opvallend is dat er op de tweede pagina van het handboek al staat dat het niet doorgestuurd mag worden naar inwoners. Daarna worden de 'feiten en fabels' over het item van Lubach samengevat.

In de uitzending hamerde Lubach op het isoleren van woningen en was hij kritisch op het aanleggen van warmtenetten en het gebruik van warmtepompen. De gemeente geeft Lubach op een aantal punten gelijk. Zo is isoleren volgens de gemeente 'de beste eerste stap' en duurzaam verwarmen brengt 'nog heel wat uitdagingen met zich mee'. Maar er is dus ook kritiek op de uitzending van Zondag met Lubach. Warmtepompen leveren volgens de gemeente wel degelijk klimaatwinst op omdat ze efficiënter zouden zijn en warmetenetten zouden in de toekomst wel CO2 besparen als er andere bronnen voor zijn. Nu draaien ze vooral op aardgas.

Het item van Zondag met Lubach is hieronder te zien, het door De Telegraaf online gezette handboek hier

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.