Start van hoofdcontent

IJMUIDEN

nl

Overname Tata Steel IJmuiden door Scandinavisch concern in stroomversnelling

13 november 2020, 15.06 uur · Aangepast 13 november 2020, 20.34 uur · Door Redactie

IJMUIDEN - Tata Steel IJmuiden staat op het punt om verkocht te worden aan het Zweeds-Finse staalbedrijf SSAB. Op dit moment wordt de fabriek in IJmuiden juridisch losgekoppeld van de Britse tak.

Foto:

Om de overname te vergemakkelijken gaan Tata Steel Nederland en het slechtlopende Tata Steel UK als twee zelfstandige bedrijven verder, laat Tata Steel aan NH Nieuws weten.

Ook SSAB bevestigt dat er gesprekken worden gevoerd, maar benadrukt dat er nog geen beslissing is genomen. Volgens Tata Steel zal 'het proces zal naar de volgende fase gaan'. 

“We zijn een mogelijke overname aan het onderzoeken en willen dit grondig doen. We zullen de uitkomst moeten afwachten", aldus de woordvoerder van SSAB tegen NH Nieuws.

Geen gevolgen personeel

Het personeel van Tata Steel in IJmuiden is vanmiddag bijgepraat over de mogelijke overname. Er zouden vooralsnog geen gevolgen zijn voor de 9.000 werknemers in IJmuiden. Zo moet het werkgelegenheidspact, waarin afspraken staan over baanbehoud tot 2026, in tact blijven. 

Hans van den Berg, directeur van Tata Steel IJmuiden, heeft tegen het personeel gezegd dat  SSAB goed aansluit bij Tata Steel, omdat het bedrijf wat betreft duurzaamheid 'dezelfde ambities heeft'. 

Tekst gaar door onder de foto

Eerder dit jaar opende SSAB in Zweden de eerste fabriek waar staal gemaakt wordt met behulp van waterstof in plaats van kolen. In Nederland stoot Tata in IJmuiden na de kolencentrales van RWE in Delfzijl en die van Uniper op de Maasvlakte de meeste CO2 uit. 

Geruchten-moe

Geruchten over de overname door het Zweeds-Finse bedrijf gingen al langer, maar waren tot dusver nog niet bevestigd.  Onder het personeel werd er zelfs enigszins lachend over gedaan. "Aan de ene kant zijn ze 'geruchten-moe' en vragen ze zich grappend af 'of ze nu Zweeds moeten leren'", reageerde vakbondsbestuurder Roel Berghuis van de FNV destijds. 

Het nieuws van de overname komt op vrijwel hetzelfde moment als het bericht dat in India wordt vergaderd over de toekomst van de fabriek in IJmuiden. Moederconcern Tata zit met de verliesgevende Europese tak in de maag, mede door de teruglopende vraag naar staal. 

Hoewel het grootste aandeel van dit verlies valt te herleiden naar Tata Steel in het Verenigd Koninkrijk, dook ook de IJmuidense tak met een verlies van 116 miljoen euro voor het eerst sinds jaren in de rode cijfers. Deze resultaten dateren van voor de coronapandemie, wat betekent dat de resultaten van volgend boekjaar nog roder van kleur zullen zijn. 

Britse tak

Tata Steel IJmuiden is onderdeel van Tata Steel Europe, met dus ook een vestiging in Engeland. De overname van SSAB gaat alleen over de vestiging in IJmuiden. Het loskoppelen van de twee bedrijven is een langgekoesterde wens van 'IJmuiden'. 

Wat er met de vestiging in het Verenigd Koninkrijk zal gebeuren, is nog niet duidelijk. Volgens Tata Steel onderzoekt het bedrijf hoe de Engelse tak zelfstandig kan worden, zonder steun uit India. Hiervoor is wel steun van de Britse overheid nodig. 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]