Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Vogelgriep in West-Friesland houdt aan

13 november 2020, 11.21 uur · Aangepast 30 november 2020, 15.21 uur · Door Ramon Besseling

HOORN - Het aantal vogels dat besmet is geraakt met het vogelgriepvirus blijft oplopen in West-Friesland. Volgens Fred Perrier van Dierenambulance Hoorn zijn er afgelopen week alleen al bij hen 20 meldingen binnen gekomen van zieke vogels.

Afbeelding ter illustratie - Pixabay

Volgens Perrier klinkt dat aantal als 'best veel', maar valt het volgens hem in verhouding tot alle vogels in de regio nog mee. "Maar elke vogel is er natuurlijk een te veel", vertelt hij.

De zieke vogels kunnen niet meer ondergebracht worden bij dierenopvang Bonte Piet in Midwoud. Daar werden aan het begin van deze maand in één week tijd maar liefst 27 vogels binnen gebracht die kampten met verschijnselen van vogelgriep. Dit betekende dat zij een opvangstop instelde voor watervogels.

Direct ingeslapen

"Doordeweeks worden de dode vogels geruimd door de gemeente", aldus Perrier. "In de avonden en weekenden nemen wij het voor onze rekening. En de zieke vogels die wij aantreffen worden niet meer opgelapt, maar direct ingeslapen."

Het risico is volgens Perrier te groot om de dieren op te lappen, zeker in een dierenopvang met andere zieke dieren in de buurt. "Dat is wel schrijnend. Het is en blijft een triest verhaal", zegt Perrier tegen WEEFF. "Er komen nu dagelijks gewonde vogels binnen die we in moeten laten slapen."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]