Ga naar Content

Verplaatsbare woningen bij Den Burg dik jaar bewoond: "Voelt beetje als pionieren"

DEN BURG - Een dik jaar geleden was het terrein aan de noordoostkant van Den Burg nog een leeg grasveld, inmiddels zie je overal volledig aangeklede woningen staan met fietsen voor de deur en gordijnen voor de ramen. Het vooruitstrevende plan van een 'verplaatsbare wijk' met vooral socialehuurwoningen is van papier werkelijkheid geworden.

Verplaatsbare woningen buurtschap De Tuunen bij Den Burg dik jaar bewoond: "Voelt beetje als pionieren" - NH Nieuws

Een wijk die meebeweegt op krimp en groei van de bevolking. Dat is in een notendop de bedoeling van buurtschap de Tuunen aan de rand van Den Burg. "Op dit moment hebben we een enorm tekort aan woningen", legt Jan van Andel uit van Woontij, de woningstichting op Texel. "Maar we weten niet of dat in de toekomst zo blijft en we willen niet bouwen voor leegstand en oneindig woningen neerzetten waardoor er minder mooi landschap overblijft. De woningen zijn dan ook weer weg te halen als dat nodig is."

De woningen zijn verplaatsbare units die draaien op elektriciteit en dus al los zijn van het gas. Tot juni 2019 was Buurtskap de Tuunen een groot leeg veld. In oktober van dat jaar betrokken de eerste bewoners hun woning. Inmiddels zijn meerdere verzamelingen verplaatsbare woningen geplaatst en zijn ook de eerste drie tiny houses in aanbouw. Carla Schrama kwam er afgelopen juli wonen en is helemaal op haar plek.

Lekker buiten

"Moet je kijken wat een ruimte! En of het nou goed of slecht weer is, het is altijd goed hier, want je zit lekker buiten. Het is een beetje pionieren, ik vind het fantastisch", legt ze uit. "Er staan best wel veel woningen maar die zijn dan weer verdeeld over zes erven. En die hebben dan weer wat gezamenlijks. Wij zitten hier met zijn tienen, vijf jongeren en vijf ouderen en we hebben die gemeenschappelijke tuin hier."

"Het verrast me dat het snel al zo groen is en dat er heel creatieve oplossingen zijn bedacht"

jan van andel, woningstichting texel

Dat was voor de nieuwe bewoners ook wel een voorwaarde die gesteld werd: er werd meer van de mensen gevraagd dan in een reguliere wijk. "Omdat dit geen permanente woonwijk is die niet voor de eeuwigheid gebouwd is, willen we de buitenruimte zoveel mogelijk groen houden. Dat lukt het beste door het gemeenschappelijk te maken, zonder schuttingen en dat mensen terrassen aan gaan leggen", vertelt Van Andel.

"Ik had bij mijn vorige woning een perenboom staan", vertelt Schrama terwijl ze door de gemeenschappelijke tuin loopt. De buren maken gezamenlijk een plan voor de invulling. "De huidige bewoonster wil daar niets mee, dus het tuincentrum haalt die straks op en plant hem dan hier terug. Als de volgende keer de boom weer vol fruit hangt, mag de hele buurt komen plukken."

Samen

Het sociale aspect dat zo'n belangrijk onderdeel van de hele filosofie achter de wijk is, moet nog groeien. "Het is natuurlijk een raar jaar. We zijn bijvoorbeeld bezig met het oprichten van een buurtvereniging. Maar daar moet je heel veel voor overleggen", zegt Van Andel. "En dat is gewoon lastig op dit moment. Toch gaat het inrichten van de gezamenlijke tuinen al hartstikke goed. Het verrast me dat het binnen een paar maanden al zo groen is geworden en dat er heel creatieve oplossingen zijn bedacht."

Haar buren staan lekker te klussen aan hun tiny house en Carla Schrama geniet ondertussen met volle teugen. "Deze woninkjes staan eigenlijk maar 30 jaar. Maar dan ben ik 99 dan ga ik lekker voor het raam zitten en takelen ze me maar omhoog. Dat vind ik dan wel prima", besluit ze lachend.

Lees ook

Jouw Noord-Holland

Benieuwd geworden naar de rest van de verhalen die NH Nieuws maakte over Fijn Wonen in de provincie? Bekijk dan op onze specialpagina alle reportages.