Start van hoofdcontent

Alkmaar

nl

Ton (62) praat over zijn prostaatkanker in inloophuis: voortbestaan in gevaar

13 november 2020, 16.00 uur · Aangepast 13 november 2020, 20.24 uur
Door Anne Klijnstra · Foto: NH Nieuws

ALKMAAR - Het gaat slecht met de inloophuizen voor mensen met kanker en hun naasten. Door het wegvallen van veel goede doelen-evenementen vanwege corona, komt er veel minder sponsorgeld binnen. KWF Kankerbestrijding is daarom een actie gestart om de inloophuizen te redden.

De inloophuizen spelen een grote rol in het proces tijdens en na de ziekte. Maar KWF maakt zich grote zorgen over hun voortbestaan en begon daarom een sponsoractie om geld in te zamelen: 'Huis in Actie'.

In Noord-Holland zijn dertien van deze huizen. Ook bij 't Praethuys in Alkmaar merken ze de gevolgen van de coronacrisis en de teruglopende inkomsten. "De Wandel4daagse Alkmaar waar wij het goede doel van zijn en de Samenloop voor Hoop die dit jaar in Bergen zou zijn. Ze gingen allemaal niet door", vertelt coördinator Tanja Schipper van 't Praethuys.

Alkmaarder Ton Burkels (69) heeft prostaatkanker en heeft in 't Praethuys een fijne gesprekspartner gevonden in vrijwilliger René Landman. Ook René (62) is getroffen door deze vorm van kanker, en samen delen ze ervaringen. Vanwege corona zijn er op dit moment geen groepsgesprekken, maar een-op-een en telefonisch steunen de lotgenoten elkaar.

Inloophuizen tegen kanker in geldnood - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

'Huis in Actie' van KWF Kankerbestrijding loopt nu een kleine maand en er is inmiddels bijna 120.000 euro opgehaald. Dat bedrag is bij lange na niet genoeg om alle 75 inloophuizen in Nederland te ondersteunen. De actie loopt daarom door zolang als nodig is.

NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]