Ga naar Content

Gerelateerde videos

Melk uit eigen achtertuin voor alle Amsterdammers: 'Legt hoogstens 10 km af'

AMSTERDAM - Vanaf deze week in jouw eigen supermarkt: melk, yoghurt en kwark uit de achtertuin van Amsterdam. Gemolken, verwerkt en verpakt door de Boeren van Amstel, een coöperatie van 22 boeren uit het Amstelland. Om te vieren dat elke Amsterdammer nu zuivel uit eigen streek kan kopen, voeren de boeren vanmiddag over de Amstel richting de Stopera om een cadeau aan te bieden. 

Foto: NH Nieuws

Op de pakken melk prijkt onder meer het gezicht van melkveehouder Wes Korrel uit Ouderkerk aan de Amstel. "Dat was niet mijn keus hoor, dat hebben anderen zo bedacht." Wes is een van de 22 boeren die zijn aangesloten bij de Boeren van Amstel.

Hij vindt het niet meer dan logisch dat een Amsterdammer melk uit de eigen streek moet kunnen kopen. "Belangrijkste is dat het een korte keten is, want een streekproduct. Dat is milieutechnisch natuurlijk mooi. Als je ziet dat hier de melk hoogstens tien kilometer aflegt, terwijl de meeste liters melk in het land honderden kilometers afleggen."

"De consument wil tegenwoordig lokale producten"

Michel penterman - directeur boeren van amstel

Volgens Boeren van Amstel-directeur Michel Penterman eten Amsterdammers weinig lokale producten. "Ik geloof dat maar twee procent van wat op het bord ligt uit Amsterdam komt." Maar daar lijkt verandering in te komen. "De consument wil een lokaal product tegenwoordig." En dat komt volgens Penterman door de coronacrisis. "Als de landen waar al dat voedsel vandaan komt op slot gaan, hebben we morgen dan nog wel eten op ons bord liggen?"

Weidevogels

De boeren werken ook nauw samen met Vogelbescherming Nederland. Van iedere verkochte liter melk gaat er vijf cent naar de weidevogels in het Amstelland. Zo wordt er pas na het broedseizoen gemaaid, worden stukken land indien nodig onder water gezet en ook zaaien de boeren kruidenrijk gras in. Dat doet ook boer Wes: "Als je kruiden hebt, heb je veel insecten. En dat is weer voer voor jonge vogels."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]