Amsterdam

NL
V

Amsterdamse moeder die haar baby doodde vandaag voor de rechter

11 november 2020, 07.52 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - De 30-jarige Amsterdamse moeder die in augustus haar baby zou hebben gedood in haar woning, staat woensdagochtend voor de rechtbank in Amsterdam. Het is de eerste inleidende zitting sinds de politie de levenloze baby vond in haar woning aan de Hagenau in Amsterdam-Noord.

Martin Damen

De politie vond de baby in augustus van dit jaar, toen er een melding binnenkwam dat een vrouw verward gedrag zou vertonen. Het arrestatieteam van de politie is toen samen met de brandweer met een zogenoemde sprongredder in actie gekomen. In de woning werd het lichaam van de baby gevonden. Het OM verdenkt de vrouw, E., ervan haar baby met grof geweld te hebben gedood. Ze zou het lichaam daarna in een sporttas hebben verstopt. 

De vrouw wordt daarnaast aangeklaagd voor de mishandeling van haar 7-jarige dochter. De moeder heeft volgens het Openbaar Ministerie onder meer in een arm gestoken met een puntig voorwerp, zoals een schaar. Dat zou zijn gebeurd in dezelfde periode dat de baby is vermoord, zegt E.'s advocaat Theo Schut tegen het ANP. 

Eerdere incidenten

De 7-jarige dochter werd in 2014 al eens gewurgd door haar psychotische moeder, wat ze toen ternauwernood overleefde. De moeder werd in 2015 ontslagen van rechtsvervolging en kreeg in de jaren daarna intensieve psychische begeleiding. Volgens haar advocaat, die in de jaren daarna regelmatig contact met de moeder hield, sloegen deze therapieën aan en leek ze daar goed uitgekomen. 

Schut zegt dat de vrouw in augustus hoogstwaarschijnlijk opnieuw onder invloed van een psychose was toen ze haar baby doodde. Het is aan deskundigen om dit op basis van een nieuw persoonlijkheidsonderzoek vast te stellen. 

Het gezin stond onder toezicht van de Jeugdbescherming en een aantal andere hulpinstanties. De Jeugdbescherming reageerde in augustus met grote verslagenheid op de vondst van de baby in het gezin.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]