Ga naar Content

Somberheid dreigt voor studenten in coronatijd: 'Klop aan voor hulp'

AMSTERDAM - Hoe langer de coronacrisis duurt, hoe moeilijker het wordt voor studenten. Het gebrek aan sociaal contact en alle online lessen zorgen ervoor dat steeds meer studenten zich eenzaam voelen. Hierdoor nemen de psychische problemen toe. "Het is enorm belangrijk dat studenten aankloppen voor hulp."

Foto: NH Nieuws

Studentenhuisarts Peter Vonk ziet in zijn praktijk dat studenten het lastig hebben. "Normaal gaan studenten naar de universiteit, volgen werkgroepen en dat is nu allemaal online. Dat betekent dat je weinig sociale contacten hebt en je sneller eenzaam wordt. Studenten worden nu echt op zichzelf aangewezen."

Hele dagen op mijn kamer

Student bestuurskunde Frank Lemmers vindt vooral het gebrek aan structuur lastig. "Ik vind het moeilijk dat je bijna alleen maar op je kamer zit en je de dagen helemaal zelf moet inplannen. Daarnaast mis ik echt het sociale contact met mijn studie- en bestuursgenoten."

Tekst loopt door onder de video.

Studenten in coronatijd - NH Nieuws

Studenten hebben volgens Vonk in vergelijking met werkende jongeren vaker last van angsten en depressies. "Dat komt omdat de structuur ontbreekt. Als je naar je werk gaat en je komt niet, dan belt je baas je op om te vragen waar je blijft. En bij studenten is dat niet."

Hulp vragen

Daarnaast vinden studenten het vaak moeilijk om hulp te vragen. Vonk: "Studenten denken vaak dat het erbij hoort, of dat het wel weer over gaat. In het ergste geval leidt dat tot depressies of angststoornissen. En dat is zonde, want als je wel hulp vraagt is er vaak wat aan te doen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]