Ga naar Content

Gerelateerde videos

Zangeres Monique Klemann overwon podiumangst dankzij haar zusje

AMSTERDAM - In de serie 'Iconen' voegen we iedere keer een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollandse grootheden. Deze week is dat zangeres Monique Klemann van de succesformatie Loïs Lane.

Zangeres Monique Klemann overwon haar podiumangst dankzij haar zusje - Foto: NH

Biografie:

Naam: Monique Klemann

Geboren: Amsterdam, 18 september 1965

Beroep: zangeres, model, actrice

Erelijst: 2 platina platen, Zilveren Harp (1989) 

Break it up!

Het archief van Monique Klemann zit in dozen. In een van die dozen zitten alle singles die ze met haar groep Loïs Lane maakte. Bovenop ligt de allereerste: Break it up!

"Ik ben er supertrots op", zegt Monique. Het singletje dateert uit 1987, zo lang geleden dat er niet eens een videoclip van is.

Podiumangst

Muziek maken is alles voor Monique: "Het maakt mijn leven mooi. Sinds ik muziek maak, heb ik weinig ongelukkige momenten gekend. Het maakt me blij en tevreden. Als je zingt, vergeet je alles."

Toch was het voor Monique wel wennen dat ze met Loïs Lane al zo snel succes had. Ze was muzikaal eigenlijk nog niet klaar voor dat succes. 

"Ik vond op het podium staan ook best nog wel eng de eerste jaren. Maar ik moest wel. Ik heb de mazzel gehad dat ik altijd naast m'n zusje stond, die heel vrij was op het podium. Ze heeft me er de eerste jaren echt doorgesleept. Zonder haar had ik het nooit gekund. Nu sta ik wel in mijn eentje op het podium en voel ik me op m'n gemak."

"Sinds ik muziek maak, heb ik weinig ongelukkige momenten gekend"

monique Klemann, zangeres loïs lane
Met It's the first time kwam de grote doorbraak. "Het was een soort stoomboot. Het begon eerst heel lichtjes, maar uiteindelijk hebben we er heel lang mee in de Top-40 gestaan. Dit is wel ons pareltje. De cd werd goud. We hebben er ook Prince mee van de eerste plaats gestoten."

Het was dezelfde Prince als de Prince die hen later zou vragen als support-act.  Monique: "Prince zat in Scheveningen in het Kurhaus. Hij zag op MTV Europe onze videoclip van I wanna be en dacht: 'Ik wil die meiden'. Hij was erg ontevreden over zijn eigen supportact."


Op podium met Prince

Een paar weken later stond Monique en de band op het podium voor hun eerste show met Prince, in Basel voor 68.000 mensen. "Als ik er nu nog aan terug denk, krijg ik het weer benauwd. Ik heb van tevoren waarschijnlijk wel een drankje genomen en een sigaretje, wat ik toen nog deed. En dan maar gewoon hoppakee!"

"Als je succes hebt, heb je dat niet eens door"

Monique Klemann, Zangeres loïs lane

"Als je succes hebt, heb je het niet eens door. Je doet gewoon je dingetje en je treedt op. Je merkt wel dat iedereen van alles van je wil, maar dat is dan je leven en dat doe je dan gewoon. Achteraf, toen dat succes minder werd, realiseer je je pas hoe heftig het is geweest. En wat geweldig dat de mensen die muziek zo leuk vonden. Het voelde als een rare droom."

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.