Start van hoofdcontent

ENKHUIZEN

nl

Aantal coronabesmettingen in West-Friesland daalt verder

10 november 2020, 17.11 uur · Aangepast 3 januari 2021, 07.59 uur · Door Redactie

WEST-FRIESLAND - Het aantal mensen dat in West-Friesland de afgelopen twee weken positief is getest op corona, is gedaald ten opzichte van twee weken geleden. Dit blijkt uit cijfers van het RIVM, die NH Nieuws met hulp van LocalFocus inzichtelijk heeft gemaakt. Wel is het risiconiveau zeer ernstig in de regio nog van toepassing.

Foto: Snelteststraat op bedrijventerrein Agriport in Middenmeer - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Waar de meeste gemeenten een daling in het aantal positief geteste inwoners laat zien, is er in Koggenland een lichte stijging. Per 100.000 inwoners zijn daar in de afgelopen twee weken 553 mensen positief getest, twee weken geleden waren dat 523 mensen per 100.000 inwoners.  

De daling van het aantal positief geteste inwoners lag in Drechterland het hoogst. Twee weken geleden testte daar nog 694 mensen per 100.000 inwoners positief. Nu is dat flink gedaald met 507 mensen per 100.000 inwoners. 

Bekijk op de kaart het aantal besmettingen in de afgelopen twee weken in jouw gemeente:

Zorgorganisaties zien nog geen daling

In totaal hebben ongeveer tien Westfriese verpleeghuizen momenteel te maken met coronabesmettingen. Van een daling van het aantal besmettingen in de regio merkt zorgorganisatie WilgaerdenLeekerweide helaas nog weinig. “Wij zien absoluut nog geen daling, maar juist een toename en dan vooral onder ons zorgpersoneel.”

De stijging onder de bewoners van de afgelopen week is nu wel weer stabiel. “Waar eerder landelijk een enorme stijging te zien was, bleef die bij ons nog uit, toen landelijk de daling inzette zagen wij de besmettingen pas oplopen. Daar zit blijkbaar een vertraging in”, verklaart woordvoerder Els Harder.

Bezoek gaat door

In zes woonlocaties van WilgaerdenLeekerweide Groep zijn momenteel coronabesmettingen vastgesteld, maar dit kan per moment verschillen. De organisatie zet in op een zo lokaal mogelijke aanpak om de overlast voor andere bewoners te beperken. “Tot nu lukt het steeds om slechts een deel van de wooninstelling in quarantaine te zetten.”

Ook tijdens die quarantaine mag het bezoek gewoon komen, met gepaste maatregelen. “Bezoek vinden wij zo belangrijk. Ze krijgen van ons dezelfde beschermingsmiddelen als wij dragen en zo kan het bezoek evengoed langskomen.”

Personele uitdagingen

Bij zorgorganisatie Omring heerst momenteel op drie á vier locaties een kleine uitbraak, maar de situatie is volgens woordvoerder Job Leeuwerke goed werkbaar. “Elke besmetting is er één te veel natuurlijk en we hebben qua bezetting her en der onze uitdagingen, maar het valt ons relatief gezien mee.” Ook hier slaat maatwerk de klok en wordt er ingezet op het steeds gedeeltelijk isoleren van een afdeling.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]