Ga naar Content

Amsterdams bedrijf 'expert' in bakstenen van afval

AMSTERDAM - Terwijl de berg bouwafval jaarlijks groeit, wordt het steeds moeilijker om genoeg grondstoffen te vinden voor bouwproducten. Tom van Soest en Ward Massa van Stonecycling realiseren zich maar al te goed dat de voorraad eindig is, en zoeken daarom naar alternatieven.  
Foto:
Het is steeds lastiger om klei te vinden die geschikt is om goede bakstenen van te maken, vertellen de mannen. Daarom zijn ze op zoek gegaan naar alternatieve grondstoffen. Inmiddels maken ze tien jaar bakstenen van afval, zijn de eerste gebouwen met deze bijzondere stenen opgebouwd, en dienen ook andere projecten zich aan.  

"Als je alles van tevoren weet, begin je er niet aan"

Ward Massa, Stonecycling

Een van hun afnemers is Eigen Haard. Voor die Amsterdam woningcorporatie maken ze nu stenen waarin oude toiletpotten zijn verwerkt. De potten worden vermalen en zijn in de bakstenen terug te zien als kleine, witte spikkels.

Het is nu nog een druppel op een gloeiende plaat maar als de grondstoffen wereldwijd echt schaars worden, zullen de grote bedrijven snel volgen. Het Amsterdamse bedrijf laat zien dat het kan. En daarmee hebben ze voorlopig een voorsprong. Maar dat betekent niet dat ze stil gaan zitten, want er valt nog genoeg nieuws te bedenken.

Pak an doen
Noord- Hollanders zijn slim, innovatief en ondernemend. In het tv-programma Pak an doen kijken we hoe de nuchtere Noord- Hollander het aanpakt. We testen niet en spreken geen oordeel uit. We signaleren, kijken naar verscheidenheid en zoeken opmerkelijke initiatieven op. Wat is het geheim van succesvol zijn? En welke tips hebben ervaren ondernemers voor de beginners?

Tips? Stuur een mail naar [email protected]