Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Noord-Holland is museum rijker: Huis van Hilde nu officieel in het register

10 november 2020, 19.00 uur · Door Redactie

CASTRICUM - Archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum is opgenomen in het Museumregister Nederland. Daarmee is het centrum nu officieel een museum. In juni maakte de provincie Noord-Holland bekend dat ze het centrum overneemt, en daarmee de continuïteit waarborgt. Huis van Hilde verkeerde namelijk in financieel zwaar weer vanwege de coronacrisis.

"De toekenning van de museumstatus is een bekroning voor Huis van Hilde én de provincie Noord-Holland", stelt geduteerde Zita Pels. "Noord-Holland heeft er een museum bij. De afgelopen vijf jaar heeft Huis van Hilde al duizenden bezoekers ontvangen. Wij hopen dat wij dankzij de museumstatus een nog groter publiek kunnen bereiken."

De grote collectie van het museum varieert van potscherven, metaalvondsten en hout tot menselijke skeletten. De officiële erkenning opent nieuwe deuren voor het publiek en de provincie. De museumstatus maakt het mogelijk dat bezoekers met een museumkaart straks gratis naar binnen kunnen.

En het wordt het bijvoorbeeld eenvoudiger om collecties in bruikleen te krijgen en te gebruiken voor eigen tentoonstellingen en samenwerkingen aan te gaan met andere musea in binnen- en buitenland.

"Corona raakt de culturele sector enorm en dat geldt natuurlijk ook voor Huis van Hilde. De afgelopen periode hebben de medewerkers en de vrijwilligers alles op alles gezet om toch bezoekers te kunnen ontvangen, maar nu zijn de deuren weer tijdelijk gesloten."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]