Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

🏮🍬 Ook Sint Maarten dit jaar anders dan anders: dit moet je weten

10 november 2020, 14.32 uur · Door Jelle Dijkstra & Emma Wesseling

NOORD-HOLLAND - Sinte Sinte Maarten... Morgen is de dag waar veel kinderen naar uitkijken eindelijk aangebroken: langs de deur met je zelfgemaakte lampion en zo veel mogelijk snoep binnenhalen, zodat je tot oud en nieuw met een goede voorraad zit. Maar mag je eigenlijk wel langs de deuren, nu we in een gedeeltelijke lockdown zitten? 

Foto: Sint Maarten Obdam - Weeff / Theo Annes

Of je dit jaar Sint Maarten mag vieren, hangt af van waar je woont. In veiligheidsregio's Noord-Holland Noord, Gooi- en Vechtstreek en Amsterdam Amstelland worden ouders gevraagd hun kinderen binnen te houden.

In Kennemerland en Zaanstreek-Waterland mag het wel. De overheid waarschuwt wel alleen met het eigen gezin of een klein, vast groepje langs de deuren te gaan. Daarbij moet rekening gehouden worden met de maximale groepsgrootte, die niet voor kleine kinderen geldt, en moet de anderhalve meter in acht gehouden worden.

Er mogen geen grote activiteiten in een straat worden georganiseerd, en er wordt nadrukkelijk gevraagd om ook kinderen anderhalve meter afstand van bewoners te laten houden. Ook winkeliers worden gevraagd niets met Sint Maarten te doen. 

Kaart: waar mag je wel en niet Sint Maarten lopen?  (tekst gaat door onder het kaartje)

In de regio Kennemerland, waar Haarlem, de IJmond en de Haarlemmermeer onder vallen, zijn posters uitgedeeld die mensen voor het raam kunnen plakken. Daarmee kunnen ze aangeven of ze wel of niet willen dat kinderen langskomen voor een traktatie. 

Kinderen mogen hier liedjes zingen, maar moeten wel 1,5 meter afstand houden. De veiligheidsregio adviseert om hier met stoepkrijt aan te geven tot waar de kinderen mogen staan. "En geef het liefst voorverpakte traktaties", schrijft de veiligheidsregio.

Mensen die behoren tot een risicogroep, worden gevraagd niet mee te doen. Ook als je klachten hebt, wordt je aangeraden om de deur gesloten te houden. 

Alternatieven

Toch laten gemeentes waar Sint Maarten niet gevierd kan worden, het feest niet stilletjes voorbij gaan. In Amsterdam adviseert de gemeente bijvoorbeeld om spruitjes uit te delen in plaats van snoep, al is het niet helemaal duidelijk of die oproep serieus is, of dat het gaat om een 1 april-grap in november.

Foto: Bewoners worden gevraagd om een poster bij de deur te hangen - Veiligheidsregio Kennemerland

Uithoorn valt onder de veiligheidsregio Amsterdam Amstelland, en dus wordt het daar afgeraden om langs de deuren te gaan. In plaats daarvan heeft de gemeente inwoners opgeroepen om zo veel mogelijk lichtjes in en rond het huis op te hangen, om het dorp 'op te lichten'. 

'Laat ze afstand houden'

Fred Slijkerman Megelink, arts bij de GGD, vertelde vorige week in het nieuwe programma de Corona Peiling dat Sint Maarten vieren prima moet kunnen. Kinderen mogen best langs de deuren. "Het probleem zit hem bij de begeleidende ouders, die hebben meer kans om corona te verspreiden. Mijn advies als deskundige is: als je je kinderen toch laat lopen, laat ze afstand houden voor de deur bij het zingen en neem alleen verpakt snoepgoed aan."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.