Ga naar Content

De Peiling: Kabinet wil totaalverbod op vuurwerk. Ben jij daar blij mee?

Om de druk op hulpverleners tijdens de coronacrisis te verlichten wil het kabinet dit jaar een totaalverbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk. Mogelijk zijn zelfs knalerwten en sterretjes voor kinderen niet toegestaan. Ben jij blij met het vuurwerkverbod?

Foto: ANP

Compensatieregeling
Voor vuurwerkverkopers komt er een compensatieregeling. Over de hoogte van de tegemoetkoming en wat er exact onder het vuurwerkverbod valt wordt nog overlegd. Zo is nog niet duidelijk of ook het lichtste vuurwerk in de ban gaat. Dit wordt ook wel kindervuurwerk genoemd. Hieronder vallen sterretjes, knalerwten en Bengaalse lucifers.  

Lees ook

Boa Bond
Twee weken geleden riep de Boa Bond op tot een vuurwerkverbod in Amsterdam. GroenLinks en de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer pleiten ook voor een verbod omdat hulpdiensten door de coronacrisis al overbelast zijn. Tijdens de vorige jaarwisseling belandden 385 mensen in het ziekenhuis door vuurwerk. Nog eens 900 personen gingen met vuurwerkletsel naar een huisartsenpost.

Illegaal vuurwerk
Vuurwerkhandelaren zoals Bart Pronk uit Sint Maarten denken dat een  totaalverbod op vuurwerk wel eens averechts zou kunnen uitpakken. "Het is onverstandig, omdat we nu al over veel signalen uit de markt horen dat de illegale handel aan het toenemen is. Het gaat dan om nitraten, cobra's, het zware spul. En als je daar letsel mee krijgt, dan ben je aan de beurt. En dat is wat we als legale branche willen voorkomen." 

'Vuurwerkverbod onverstandig vanwege illegale handel' - NH Nieuws

Wat vind jij?
Ben jij blij met de kabinetsplannen om komende jaarwisseling de verkoop en het afsteken van vuurwerk te verbieden? Blijft het nu ook echt rustig of vrees je dat er veel meer illegaal vuurwerk de lucht in zal gaan?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].