Noordkop & Texel

NL
V

Vuurwerkproducent over vuurwerkverbod: 'Onverstandig vanwege illegale handel'

9 november 2020, 21.03 uur · Aangepast 10 november 2020, 08.04 uur · Door Jurgen van den Bos

SINT MAARTEN - Bart Pronk uit Sint Maarten baalt als een stekker. De producent en verkoper van siervuurwerk hoorde vanmiddag dat het kabinet komende jaarwisseling al het vuurwerk in de ban wil doen. "We zouden heel graag ons vuurwerk willen afsteken. Het zou heel zonde zijn als we dat niet kunnen meemaken." 

'Vuurwerkverbod onverstandig vanwege illegale handel' - NH Nieuws

Pronk zou het besluit niet proportioneel vinden. "Gelukkig nemen de besmettingen heel erg af", wijst hij op het dalende aantal coronabesmettingen van de afgelopen dagen. Bovendien heeft zijn branche er alles aan gedaan om vuurwerk afsteken veiliger te maken, waaronder het verbannen van knalvuurwerk en het verzorgen van voorlichting. 

Quote

"Het gaat om nitraten en cobra's, het zware spul. Als je daar letsel mee krijgt, ben je aan de beurt"

Vuurwerkproducent Bart Pronk

Hij denkt dat vuurwerk - zeker tijdens de coronacrisis - een fijne uitlaatklep kan zijn voor veel mensen. "Festivals, feesten, horeca, heel weinig is doorgegaan. Je kunt nergens naartoe. We zitten straks thuis zonder familie en vrienden als het tegenzit. Als we dan ook niet naar buiten kunnen om het jaar weg te knallen met mooi siervuurwerk, is dat echt heel zonde." 

Averechts effect

Een totaalverbod zou zelfs wel eens averechts kunnen uitpakken, vreest hij. "Het is onverstandig, omdat we nu al over veel signalen uit de markt horen dat de illegale handel aan het toenemen is. En dat gaat niet om die rotjes die wij jongstleden verboden hebben, maar het gaat om nitraten, cobra's, het zware spul. En als je daar letsel mee krijgt, dan ben je aan de beurt. En dat is wat we als branche willen voorkomen." 

Pronk raadt het kabinet aan siervuurwerk beschikbaar te houden. "En dan geen illegaal vuurwerk meer." Met nog ruim anderhalve maand te gaan, heeft hij nog wel 'een sprankje hoop' dat we het jaar traditioneel met vuurwerk kunnen eindigen. "Ik hoop dat het kabinet zich gaat baseren op cijfers, goed om zich heen kijkt en luistert wat er aan de hand is in de markt." 

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]