Ga naar Content

Van 'heel blij' tot 'onverstandig': verdeelde reacties op mogelijk vuurwerkverbod

NOORD-HOLLAND - De wens van het kabinet om komende jaarwisseling al het vuurwerk in de ban te doen om zo de druk op de door corona overbelaste zorg te verlichten, zorgt voor verdeelde reacties. We spraken vuurwerkverkopers en een hondentrainer over een mogelijk verbod. 

Foto:

Voor veel vuurwerkverkopers is de ambitie om met Oud en Nieuw al het vuurwerk te verbieden een flinke domper. Velen hadden hun voorraden al ingekocht, folders laten drukken en een verkoopruimte ingericht. 

Vuurwerk-drivethrough

Cees Dekker van Vuurwerkexpert Dekker uit Medemblik had dit jaar zelfs tweehonderd vierkante meter aan zijn showroom willen toevoegen, om zo te garanderen dat alle klanten coronaproof vuurwerk konden shoppen. Er was zelfs contact met de gemeente over de mogelijkheden voor een drive-through. 

Lees ook

Niet alleen zakelijk dreigt het een drama te worden, ook maatschappelijk zou het besluit wel eens averechts kunnen uitpakken, denkt Dekker. Ook vuurwerkproducent en -verkoper Bart Pronk uit Sint Maarten verwacht dat een verbod er vooral voor zorgt dat er meer illegaal vuurwerk op straat zal komen. 

Cobra's en nitraten

"Cobra's en nitraten, het zware spul", voorspelt hij. Omdat dat illegale vuurwerk zwaarder letsel kan veroorzaken dan het legale spul, zou ook bij een verbod de druk op de ziekenhuizen rond de jaarwisseling wel eens toe kunnen nemen, en gaat het beoogde effect om de zorg te ontlasten verloren, vreest hij.  

Lees ook

Hondentrainster Esther vindt het vervelend dat er opnieuw ondernemers in hun portemonnee worden getroffen, maar windt er geen doekjes om: "Een mogelijk vuurwerkverbod. Daar zijn ik en andere hondenbezitters heel blij mee, ja." 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.