Haarlem

NL
V

Hobbyvissers slepen emmers garnalen uit zee: "Zonnetje, rustige zee, ideale omstandigheden!"

8 november 2020, 12.46 uur · Aangepast 8 november 2020, 13.15 uur · Door Paul Tromp

ZANDVOORT - Wie dit weekend op het strand heeft gewandeld, heeft ze vast wel gezien in zee: de garnalenvissers met hun netten. Deze dagen zijn de omstandigheden ideaal om emmers vol te vangen en die kans laten de hobbyvissers natuurlijk niet liggen. Zo ook Zandvoorters Finn Lemmens en zijn vader Ivo.

Daar staat de 7-jarige Finn dan op het strand van Zandvoort. Stoer, met in zijn handen zijn eigen net, met in zwarte letters 'Finn' op het hout geschreven. "Ik ben heel veel garnalen aan het vangen. Het is best zwaar, want die stok moet je hard over de zeebodem duwen. En je hebt niet heel veel grip met je voeten."

Apenhaar

Finn is samen met zijn vader Ivo aan het vissen naar garnalen. "Het zijn meer dan ideale omstandigheden. Een zonnetje, oostenwind, een mooi zeetje én grote garnalen", vertelt Ivo. "Maar als je een beetje pech hebt, dan heb je ook veel 'apenhaar' in je net. Dat is zeewier waar heel veel kleine krabbetjes in zitten", vult Finn aan. En inderdaad, in zijn net zitten naast garnalen ook allemaal kleine krabbetjes, kwallen en ook jonge tong. Die gooit hij snel weer terug in zee. 

Garnalenvissers Ivo en Finn Lemmens uit Zandvoort - NH Nieuws / Paul Tromp

De zee is meer het terrein voor de volwassen vissers. Finn vist het liefst in het zwin, in het ondiepere water. En daar is ook het Zandvoortse fenomeen 'Oma Garnaal' aan het vissen. Zij haalt áltijd de meeste garnalen uit het water, maar wil NH Nieuws niet haar geheim verklappen. Ivo kent haar goed. "Dat is 'Oma Garnaal' uit Zandvoort. Ze komt oorspronkelijk uit Amsterdam en is voor de zee en het garnalen vissen naar Zandvoort verhuisd. Ze heeft echt een neusje voor de juiste plekken. Het is altijd raak bij haar."

Pellen 

De garnalen gaan mee naar huis en worden natuurlijk lekker opgegeten. "Je moet ze natuurlijk wel eerst even pellen en dat is ook nog best lastig. Ze breken heel snel af", vertelt Finn, met een inmiddels goed gevulde emmer in zijn hand. Het zeewater is nog best koud, maar daar maakt de kleine Zandvoorter zich niet zo druk om. Straks kan hij thuis weer opwarmen en ondertussen zijn eigen gevangen broodje garnalen opeten. En ook dat doet hij, zoals een echte Zandvoorter, in de buitenlucht. "Gelukkig hebben we nu een open haard in de tuin."

Kijk hierboven naar de reportage die NH Nieuws maakte met garnalenvissers Finn en Ivo!

💬 Wil je niets missen uit Haarlem en omgeving?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]