Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Hoornse oud-burgemeester is dankbaar voor alle steun na coronabesmetting

7 november 2020, 14.02 uur · Aangepast 7 november 2020, 15.23 uur · Door Ramon Besseling

HOORN/ENSCHEDE - De oud-Hoornse burgemeester Onno van Veldhuizen heeft een open brief geschreven om iedereen te bedanken voor de steun die hij kreeg na zijn opname in het ziekenhuis. Van Veldhuizen belandde daar omdat hij besmet was geraakt met corona. Woensdag werd hij ontslagen uit het ziekenhuis. "Ik ben weer thuis", schrijft hij.

NH Nieuws

"Trots was ik op mijn werkkracht en mijn energie; dat ik als 57-jarige 7.700 meter in een half uur roeide, 37 km per uur gemiddeld kon fietsen", aldus de burgemeester in de open brief. "Ik was een alleskunner. Geen werk was mij te veel. Was ik bezig met Corona? Nou en of."

Van Veldhuizen zegt dat hij het virus niet wilde krijgen, maar besefte dat dat ook anders zou kunnen zijn. Hij schrijft dat hij de afgelopen maand fietste en roeide met een soort afscheid in zijn hoofd. "'Nu ben je nog gezond', waarschuwde een stemmetje in mijn hoofd", aldus de huidige burgemeester van Enschede. "Intuïtie? Voorgevoel? Ja. Het is er, maar je laat het niet toe. Wat moet een rationeel mens er ook verder mee?"

 Vijf dagen koorts

In oktober testte de oud-burgemeester van Hoorn twee keer op het coronavirus. Na de eerste - negatieve - test kreeg hij last van een hele hoge koorts en liep een longontsteking op. Bij de tweede keer testte hij positief en werd hij opgenomen in het ziekenhuis.

"Vijf dagen koorts. Ik voel hoe ik aan mijzelf ontglip, los moet laten, af moet haken en dat nog steeds absoluut niet wil", aldus Van Veldhuizen. "Nee, we gaan niet in een coma."

Quote

"Corona staat als een muur tussen ons in en ontneemt ons onze identiteit"

Onno van veldhuizen, oud-burgemeester Hoorn

Van Veldhuizen vertelt dat hij in het ziekenhuis een zuurstofmasker op krijgt, waardoor de lucht langs zijn kapotte en droge ogen giert. "Het is alsof ik onder water ga, nog verder een hoek in waar ik uit wil. Ik zag dat ik het zo niet red. Een jonge dokter omarmt me en zegt dat het mentaal loodzwaar is. Dat triggert mij, want in 'mentaal loodzwaar' ben ik heel goed."

's Nachts ontvangt de burgemeester voortdurend bezoek van het ziekenhuispersoneel. Zij zijn gekleed in witte uitrustingen en dragen brillen, kapjes en gekleurde kleding als klompen en haarnetjes. "Een zorggilde waarvan ik straks geen naam meer ken en geen gezicht herken. Corona staat als een muur tussen ons in en ontneemt ons onze identiteit."

Overweldigend cadeau

De oud-burgemeester van Hoorn zegt dat hij het zorgpersoneel nooit zal vergeten en schrijft dat hij dwars door alle lagen en linies naar hun ogen zoekt en daar al zijn liefde in wil stoppen. "Ze hebben mij gered. Zo simpel is het", zegt Van Veldhuizen. "En niets is minder vanzelfsprekend. De oprechte steun en zorg, van alle kanten uit heel mijn leven, heeft mij enorm geholpen."

"Het was een groot en overweldigend cadeau, dat ik alle dagen bij mij draag en mij sterkt", gaat hij verder. "Hopelijk is het lot mij en al die andere coronapatiënten goed gezind en gunt onze stad ons de tijd die we nodig hebben voor volledig herstel."

In de afsluiting van de open brief schrijft Van Veldhuizen dat hij weer thuis is. "Het ga jullie allemaal goed, blijf gezond en zorg voor elkaar."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]