Haarlem

NL
V

Haarlem wordt 775 jaar: één grote rode vlaggenzee in de binnenstad

7 november 2020, 11.50 uur · Aangepast 8 november 2020, 13.21 uur
Door Paul Tromp · Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

HAARLEM - "De horeca is dicht, de sfeer is wat grauw, maar we hopen dat we Haarlem op deze manier toch wat kleur kunnen geven", aldus graaf Willem II. Hij deelt samen met Floris V en jonkvrouwe Beatrijs gratis rode 'Haarlem-vlaggen' uit aan ondernemers in de binnenstad. De stad viert op 23 november namelijk zijn 775ste verjaardag en deze drie Middeleeuwse iconen zijn daar nauw bij betrokken geweest. 

"Aangenaam kennis te maken. Ik ben degene die Haarlem stadsrechten heeft gegeven 775 jaar geleden. Daarmee ontstond de rechtspraak in de stad en kreeg de bevolking ook meer vrijheden", aldus Willem II. Hij heeft zijn zoon Floris V en de jonkvrouwe meegenomen de straat op.

Met een bakfiets vol vlaggen trekken ze door de binnenstad. Ondertussen luiden de kerkklokken van de Grote of St. Bavokerk. "Of die nog net zo klinken als toen? Vergeef mij, dat zou ik niet weten. Ik loop hier namelijk al bijna achthonderd jaar rond en dan vergeet ik wel eens wat."

Bekijk hieronder hoe de drie door het Haarlemse centrum vlaggen verspreiden. Tekst loopt door onder video.

Haarlem 775 jaar: binnenstad kleurt rood met vlaggen - NH Nieuws

"Floor! Zijn we hier al langs geweest?", roept Willem II naar zijn zoon. Ze delen zo'n vijfhonderd vlaggen, met daarop het stadslogo, uit. De ondernemers zijn er blij mee. "Maar wat betekenen eigenlijk het zwaard en de vier sterren op de vlag?", wil een winkelier weten. Er wordt hard gelachen, de drie moeten bekennen het niet exact te weten. "Jullie zijn er prachtig uit, maar moeten wel de geschiedenisboeken lezen", lacht de winkelier.

"Dit is heel positief, ik ga hem zeker aan de gevel hangen", aldus een andere ondernemer. "Hoe oud de stad wordt en op welke dag?" Ze kijkt even op het bijgevoegde briefje. "775 jaar en op 23 november, meneer. Dat heb ik ook net geleerd", lacht ze. 

1245

"Door corona zijn helaas veel festiviteiten rondom de verjaardag van de stad afgelast", vertelt Willem II. Hij hoopt dat de stad rond 23 november helemaal rood zal kleuren. De ondernemers hoeven dus niks voor de vlaggen te betalen, voor andere Haarlemmers kosten ze 12,45 euro per stuk, omdat de stad in 1245 haar stadsrechten kreeg. Eén jonge Haarlemmer heeft vandaag in ieder geval een mazzeltje. Hij krijgt een vlag toegeworpen van Floris V. "Bedankt man, want ik ben een echte mug. "

💬 Wil je niets missen uit Haarlem en omgeving?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]