Ga naar Content

Buurtbewoners Amsterdam leveren inspiratie voor levensgrote muurschilderingen

AMSTERDAM - Als het weer een beetje meezit, is de Kolenkitbuurt in Amsterdam-West aan het eind van de maand vier kleurrijke muurschilderingen rijker. De kunstwerken zijn gemaakt met hulp van buurtbewoners: zij konden aangeven wat er speelt in de buurt en dit vormde de inspiratie voor de vier kunstenaars die de muren opvrolijken.

Muurschildering door Iriée Zamblé - NH Nieuws

Kunstenaar Sidney Waerts legt de laatste hand aan zijn muurschildering op de Wiltzanghlaan. De inspiratie haalde hij uit de buurt. "Een groep dames hier zorgt voor mensen die het nodig hebben. Ze noemen zichzelf de tijgers. Dat verbindende element heb ik in dit kunstwerk proberen te vangen: in het pand zelf wonen er vier tijgers en het is een grote ode aan hen."

Verbinding

In totaal worden er vier muurschilderingen gemaakt. Er zijn meer dan 50 buurtbewoners gesproken en meer dan 100 mensen hebben gestemd op het uiteindelijke ontwerp.

"Het zorgt echt voor verbinding in de buurt, dat vind ik mooi", vertelt Sidney. "Ik hoop gewoon dat dit de buurt op de kaart zet en het verhaal verkondigd wordt bij de mensen die hier niet vandaan komen."

Tekst gaat door onder foto

De muurschildering van de 'Tijgers' - Foto: NH Nieuws

Kunstenaar Floor van het Nederend maakte een ontwerp van een grote stamboom. Daarin hangen elementen die buurtbewoners hebben aangedragen. "Om echt de buurt in mijn muurschildering te laten terugkomen, heb ik een voetbal, de moestuinen, koken en gezelligheid erin verwerkt."

De buurt reageert enthousiast op de muurschilderingen. Nizar Belkadi woont drie jaar in de Kolenkitbuurt en is er blij mee. "Er zijn twee dingen waar ik veel van houd: mooie dingen en het bij elkaar brengen van mensen. Deze schilderijen zorgen daarvoor." 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]